Weer een rol!

Al jaren geleden had ik aan een vriend van mijn vader beloofd om een messenrol voor hem te maken. Ik had ooit eens een mooie kast van hem gekregen en in ruil zou ik dan voor zijn messen, hij is een fervent hobbykok, een fatsoenlijke tas maken. Hij had de stof ook al klaar liggen, een zwarte kitzak, alleen moest hij die eens binnen gooien. Dat ‘binnen gooien’ heeft denk ik bijna 3 jaar op zich laten wachten, maar vorige maand stond die dan toch eindelijk voor de deur met kitzak en messen.

En het bleek hoog tijd. De messenrol die hij nu had was helemaal op en ook veel te klein geworden voor zijn ondertussen aardig gegroeide collectie aan messen en kookgerief. De briefing was kort: graag een rol die ongeveer 4 cm smaller is dan het huidige exemplaar en voor de rest mocht ik er mijn goesting mee doen. Muziek in mijn oren want omdat ik meestal zonder patroon werk, weet ik op voorhand zelden hoe het eindresultaat er zal uitzien.

De kitzak werd uit elkaar gehaald en daaruit knipte ik twee grote rechthoeken om als voering- en buitenpand te dienen. Tussenin kwam nog een laag nepleer voor extra stevigheid. Onderaan  stikte ik een schuin aflopende zak met binnenin een ‘gootje’ uit leer zodat de punten van de messen niet door de stof kunnen prikken. Voor elk mes werd een op maat gemaakt vakje genaaid.

  En deze keer vergat ik mijn label niet!

Om er voor te zorgen dat de messen er niet uit zouden vallen zette ik aan de boven- en zijkant een flap die naar binnen kan worden gevouwen en vervolgens werd alles met een bies afgewerkt. Aan de buitenkant plaatste ik een leren handvat en twee riempjes om de rol dicht te maken, alles werd vastgezet met good ol’ rivetten.

Tegenwoordig ben ik opnieuw de voordelen van het werken met een patroon aan het ontdekken; de snelheid waarmee je kan doorwerken, het niet zorgen hoeven te maken over details of het niet steeds twee stappen vooruit te moeten denken. Maar een projectje als dit blijft toch mijn lang leven. Op maat kunnen werken en iemand een uniek stuk cadeau kunnen doen, het heeft wel iets.

 

8 Responses
 • Silke & Lana
  februari 15, 2019

  Zo mooi, net een product uit een luxe kookwinkel!

 • withlovebyeva
  februari 15, 2019

  Ik deel helemaal je mening over patroongebruik! Telkens ik een bestaand patroon volg denk ik “heerlijk, zo eenvoudig en zo snel klaar”. En toch kan ik het niet laten van altijd weer eigenwijs te zijn :p

 • Davina
  februari 16, 2019

  ehm, wa-au-uw! Omg seg zo knap zo’n maatwerk!

 • Liana
  februari 16, 2019

  Super mooi!

 • eva
  februari 18, 2019

  Zalig weeral! Het deed me plots denken aan de potloodrollen die ik lang geleden als eerste naaiprojecties maakte. Een licht gevoel van heimwee 🙂

 • Nele
  februari 18, 2019

  Heel knap! Ik kreeg ook een opdrachtje van de hubbie: een zak (à la potlodenrol) maken voor 3 steeksleutels van 65 cm het stuk. Je brengt me op ideeën 😉

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  februari 18, 2019

  Wat mooi gemaakt. Reuze handig.

 • Annick
  maart 27, 2019

  Twee hobbykoks hier in huis en jaren naar de les messen meegenomen. Dit is haast te schoon om open te doen.
  Supertof cadeau en die man gaat u eeuwig dankbaar zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.