Volkoren pitabroodjes

Hoe ik op het idee kwam weet ik niet, maar ergens tijdens de voorbije zomer kreeg ik het in mijn hoofd om zelf pitabroodjes te bakken. Was het tijdens een ik-ga-gezond-beginnen-leven-en-wel-vanaf-nu-moment? Zou kunnen. Was het nog een restje overgebleven inspiratie van Bake Off Vlaanderens broodweek? Misschien. Was het omdat ik tijdens een Pinterest scrollsessie een recept voor zelfgebakken pitabroodjes tegenkwam? Hoogstwaarschijnlijk. Either way, ik maakte mijn handen vuil, kneedde, rolde en bakte zelf mijn broodjes en het was verbazend bevredigend.

Het geeft namelijk een warm gevoel van voldoening om je eigen (al dan niet spreekwoordelijke) broodjes te bakken. Niet alleen omdat je van niets iets maakt, maar omdat het een soort van terug naar de basis, “Little House on the Prairie” gevoel oproept. Zelf het deeg kneden en bewerken en letterlijk je gewicht in de schaal werpen om die gluten* te vormen. Het deeg, even voorzichtig als een pasgeboren boeleke, op een warme plaats en uit de tocht te slapen te leggen. Met kinderlijk enthousiasme zien hoe die ordinaire balletjes deeg zich in de oven omvormen tot luchtig, gerezen brood. En zoals dat gaat met kinderlijk enthousiasme, voor de oven op en neer te staan springen wanneer je die wonderlijke transformatie ziet gebeuren. Echt waar, zelf brood bakken doet iets met een mens of in ieder geval toch iets met mij.

Dat het ook nog lekkere broodjes bleken te zijn mag meevallen. Ze zijn gemaakt van zowel volkoren als gewone bloem en smaken zoveel beter dan die gekochte pitabroodjes. Ik vulde ze met gebakken kip, ijsbergsla en homemade tzatziki, maar je kan ze natuurlijk vullen met wat je maar wil.

Ik volgde dit recept van een Amerikaanse blogster, maar kwam later ook dit recept tegen van meesterbakker -en cheater, daar gaat deels mijn symphatie- Paul Hollywood. Bij die laatste is er ook een filmpje bij wat ik toch altijd heel handig vind. Vooral dan om te zien hoe het niet moet.

*Gluten staan bij mij gelijk aan de geweldige Mevrouw Kaandorp. Telkens iemand over gluten begint, moet ik aan dit stukje denken. “Want je kan ze niet zien, maar je mist ze toch als je ze niet mag eten.” 

2 Responses
 • Linda Cambré
  februari 21, 2018

  Lekker lekker lekker! Van wie heeft ze het toch, die bakkunst , daar kan ik me nog iemand bij voorstellen! Maar die boeiende schrijfstijl???

 • Marita Boutens
  februari 23, 2018

  ik maak ook altijd zelf pitabroodjes, die uit de winkel vinden ze hier “van karton”.
  ziet er weer lekker uit.
  groet
  Marita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.