Vanille-ijs met een wafeltje

Ik hou van ijs. Altijd al gedaan en dat zal voor altijd zo blijven. Waarom dat weet ik niet. Misschien heeft het te maken met de eenvoud ervan: een simpel bolleke crème-glace op een hoorntje en het is direct feest. Misschien omdat ijs onlosmakelijk verbonden is met vakantie, zon en die zorgeloze augustusdagen van vroeger toen je het liedje van de ijsjeskar hoorde en je vol ongeduld met 20 frank op de trottoir zat te wachten. Misschien omdat met de lepel recht uit een bak ijs eten een guilty pleasure is en onmiddellijk troost brengt in droeve dagen. Of misschien moeten we het niet te ver gaan zoeken en is het gewoon omdat ijs onze zintuigen op tal van manieren streelt. Prettig koud, fluweelzacht en verleidelijk lekker.   

In ieder geval, ik ben van kleinsaf een grote fan en de liefde is er nooit minder op geworden. Het begon met een klassiek bolleke vanille. (waarschijnlijk van bij de legendarische Jerome voor de Lierenaars) Nadien kwamen daar chocolade en mokka bij en de ontdekking van het hemelse genot dat verse slagroom is. Naast de onvermijdelijke jeugdzonde genaamd smurfenijs volgden al snel andere heerlijke ontdekkingen als aardbei, pistache en banaan. Want waar ik bij ander eten niet alles lust, is er bij ijs geen sprake van kieskeurigheid. All is good.

Good als het fatsoenlijk ijs is welteverstaan en wat is er beter dan vers gedraaid vanille-ijs? Want hoewel mijn favoriete smaken al jarenlang chocolade, pistache en kokos zijn, ontdekte ik deze zomer terug de volle, nostalgische smaak van ambachtelijk gemaakt vanille-ijs. Dat in combinatie met mijn liefde voor ‘zelfmaken’ en het in bezit zijn van een ijsmachine resulteerde al snel in de zoektocht naar een degelijk vanille-ijs recept. Ik kwam uit bij het boek IJS van Elisabeth Johansson met daarin een bijzonder goed basisrecept. Omdat je op 1 been niet kan staan maakte ik ineens ook nog hoorntjes en wafeltjes om de hele ice-cream-experience te vervolledigen. En lekker dat dat was.

vanille ijs met chocoladesaus


Vanille-ijs

(6 à 8 porties)

  • 1 vanillestokje
  • 400 ml volle melk
  • 300 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 170 gr kristalsuiker
  • Snijd het vanillestokje overlangs in twee en schraap de zaadjes eruit.
  • Doe deze met de room en melk in een sauspan en breng aan de kook.
  • Zet het vuur uit en laat rusten.
  • Klop de suiker en de eieren schuimig en voeg nadien het hete melk/room mengsel al roerend toe.
  • Giet alles terug in de sauspan en verhit tot 85°, maar laat niet koken!
  • Laat afkoelen en bewaar het mengsel een nacht in een afgesloten kom in de koelkast.
  • Draai met behulp van een ijsmachine tot zacht en dik ijs.

Wafeltjes

(ongeveer 8 stuks)

  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 1/4 theelepel zout
  • 100 gram suiker
  • 85 gram gezeefde bloem
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • Klop het ei, het eiwit en het zout goed door elkaar.
  • Klop vervolgens de suiker erdoor tot het mengsel lichter van kleur wordt.
  • Voeg de bloem toe en klop nog ongeveer een halve minuut.
  • Voeg de gesmolten boter toe en roer goed door elkaar.
  • Bak dunne wafels met een rond wafelijzer met kleine gaatjes.
  • Rol wanneer de wafeltjes nog warm zijn meteen op tot een horentje.

recept ijs: IJS -Elisabeth Johansson   –   ijsmachine: Philips   –   recept wafeltjes: Miss Baksel  –  wafelijzer: soortgelijke machine  –  kommetjes: ISA

7 Reacties
  • Linda Cambré
    januari 20, 2018

    Misschien moet je zelfs nog dieper in de tijd graven …
    En gaf jouw moeder (mijn grote zus) haar diepe ‘ijsfrustatie ‘ met de genen mee aan haar dochter! Je zou voor minder als je 5 jaar jonger zusje je centen voor een ijsbolleke van ijskar Gust afneemt, je in de beek duwt en dan voor haar zelf een grote ijs koopt!
    Sorry grote zus!

    • Annelies
      januari 20, 2018

      Haha! Dat verhaal komt elke zomer ter sprake dus ik denk dat dat toch wel een klein trauma heeft veroorzaakt bij de grote zus! 🙂

  • Carla
    januari 20, 2018

    Hier eentje die niets om ijs geeft maar het wel tof vond om dit hier boven allemaal te lezen.Zelfs op hete zomerdagen eet ik zelden een ijsje.

  • eva
    januari 21, 2018

    Ik heb niks met ijs, ik eet het zelden, maar jouw prachtfoto’s alleen al doen me bijna watertanden…

  • withlovebyeva
    januari 21, 2018

    Die vormgeving alweer <3

  • liezewiezewoes
    januari 22, 2018

    ijs is life! Ik kan overleven op ijs. En er is niets lekkerder dan vers gedraaid vanille-ijs met verse warme chocoladesaus.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *