Van dopp kit naar toiletzak en terug

Tweeëntwintigjarige jongens zijn moeilijk om cadeautjes voor te kopen. Of tenminste ik vind dat toch. Daarom ging ik te rade bij zijn mama en zij gaf me de tip om een toiletzak te maken voor de birthday boy en dit bleek om 3 redenen een goed idee. 1.De jongeman heeft er geen. 2.Hij gaat binnenkort voor een tijdje naar het buitenland en dan komt dat uiteraard van pas. 3. De zus was blij dat hij haar exemplaar dan niet langer stiekem zou inpikken. Gewapend met een vaag idee ging ik aan de spreekwoordelijke tekentafel zitten en bedacht een semi stoere toiletzak voor de tweeëntwintig jarige globetrotter.

 

Zoals steeds wilde ik iets maken dat niet alleen mooi is om naar te kijken, maar dat vooral praktisch is. Net zoals deze toiletzak die ik eerder maakte. Ik vertrok van datzelfde model en deed een paar toevoegingen om het een minder klassiek uiterlijk te geven. Normaal gezien gebruiken hedendaagse heren niet echt een toiletzak maar een eenvoudige dopp kit en hoewel ik fan ben van het model, vind ik het niet praktisch genoeg.

Daarom ging ik voor het Belgische model: het compromis! Ik maakte de klassieke toiletzak volgens het patroon van Noodlehead en voegde leren flapjes toe zodat die kan omgevormd worden naar een dopp kit model. Zo onstaat er ook ineens een soort handvat om de toiletzak makkelijk mee te nemen.

De leren flapjes maakte ik op maat en voorzag ik van drukknopen. Ze zijn wel aan de twee kanten een beetje verschillend zodat één van hen ineens ook kan dienst doen als ritstrekker.

De stoffen zijn waterdichte Cordura® aan de buitenkant (zie hier en hier) en omdat het vanbinnen wat extravaganter mag koos ik daar voor een camouflagestof (een restje van deze tas). Ik zette mij ook even over mijn lichte weerzin voor paspel en naaide een streepje camouflage door de buitenkant. Een subtiel detail dat het uitzicht van saai naar, wel euh, minder saai brengt. Omdat de stof als stevig is van zichzelf zit er nergens Vlieseline of tussenvoering in. Enkel in de bodem werd een tassenbodem gestoken, gemaakt van een stukje kampeermat en camouflagestof.

patroon: Noodlehead

zwarte stof: Actiestoffen.nl

leer: Berten-Seijnhave

camouflagestof: ’t Amerikaantje

rits: Veritas

Soundtrack tijdens het naaien: Sara Bareilles

 

Oh, nog vergeten te vermelden: hij was er erg blij mee! 😉

 

7 Responses
 • Katrien Van Campenhout
  december 17, 2018

  Dit is echt een top stuk. Het zal wel zijn dat hij er tevreden mee was. Het is een uniek stuk en zeer mooi gemaakt. De combinatie van de stoffen, het model die je verder uitwerkte, klasse hoor 😉

 • withlovebyeva
  december 17, 2018

  Dat vind ik nu eens een cool idee!

 • Nele R.
  december 18, 2018

  Wat een coole toiletzak!! Brengt mij op ideetjes voor nog enkele ontbrekende kerstcadeautjes 🙂

 • Saskia
  december 27, 2018

  Alweer zo mooi! Ik zie echt geen saaie toiletzak, maar een pareltje professionaliteit! Tikkeltje jaloers van jouw kunsten!

 • eva
  december 29, 2018

  Dat zal wel zijn, dat hij er blij mee was! Zoals steeds: àf. Leg dit in de winkel en het loopt storm volgens mij.

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  januari 7, 2019

  Super mooi!
  Kan me voorstellen dat hij er blij mee was. Handig en stoer.

 • Annie
  februari 3, 2020

  Dit is een pracht exemplaar. Kan ik geloven dat hij er heel erg blij mee was!
  Mag ik vragen hoe groot jij deze toiletzak gemaakt hebt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.