Update: herbruikbare groenten- en fruitzakjes

Een jaar geleden stak ik hier al een rant af tegen alle plastic zakjes die ze aanbieden in de supermarkt én tegen alle mensen die het nodig vinden om het minste geringste stuk fruit of groente in zo’n zakje te steken. Omdat ik daar zelf niet wil aan meedoen, maar omdat een kilo wortelen wel net iets handiger is in een zakje, maakte ik zelf groenten- en fruitzakjes uit stof om mee te nemen naar de winkel. Ik beloofde meteen ook om een follow-up post te doen om jullie te laten weten of mijn klein anti-afval initiatief was geslaagd. Dus bij deze een update en aangepast patroon.

Qua update valt er eigenlijk weinig te zeggen want ik heb die mooie zakjes zelden of nooit gebruikt. In het begin kwam dit omdat ik ze telkens vergat en nadien omdat ze toch niet zo ideaal bleken te zijn. Iemand wees me er terecht op dat die zakjes best veel wegen (ongeveer 30 gram) en dat je dat gewicht dus telkens bijbetaald aan de kassa. Duidelijk dat ik daar dus niet goed had over nagedacht met als gevolg exit zelfgemaakte tasjes en terug (of nog steeds) naar alles los in de kar.

Tot het begin van deze maand toen een bloglezer me nog eens vroeg naar mijn beloofde follow-up post. In diezelfde week kreeg ik ook voor het eerst commentaar van twee winkelbedienden over het feit dat ik geen zakjes gebruikte. De vrouw bij de Delhaize zei: ‘Ge kunt da beter in zo ne papiere zak steken‘. Waarbij mijn eerste gedachte was: ‘Ik moet just niks’ en mijn tweede gedachte was: ‘Het is U en niet gij’. Maar in de plaats daarvan heb ik gewoon gezegd dat ik dat niet doe omdat het redelijk schandalig is om een zakje 10 minuten te gebruiken en dat dan thuis in de vuilnisbak te kieperen.De man bij Colruyt had er dan weer helemaal niets op tegen dat alles los in de weegschaal ging, maar sprak de briljante woorden:’Hier in Lier is dat niet erg om plastic zakjes te gebruiken want het plastic afval wordt hier opgehaald en dan gerecycleerd.’

Huh, wat? Want ja, zakjes produceren en zakjes transporteren en zakjes gebruiken en zakjes ophalen en nadien zakjes recycleren is KRAK HETZELFDE als geen zakjes in het algemeen. Blijkbaar had meneer nog nooit gehoord van het beter-voorkomen-dan-genezen-principe en verder dan een zucht en een ‘nee, ik ga ze toch niet gebruiken’ ben ik niet gekomen.

Enfin, nieuwe en lichtere zakjes drongen zich dus op en zo ging ik voor groenten- en fruitzakjes 2.0. Naar goede gewoonte was de kringloopwinkel ook hier weer mijn trouwe bondgenoot en daar vond ik een stuk voile voor 50 cent. Het doel was om vooral zakjes te maken die minder wegen en daar horen geen koordjes of kleurrijke biezen bij. (Spijtig, want ik vond die zakjes wel schoon.) Het ontbreken van die koordjes vond ik niet erg, want ik doe die zakjes toch nooit dicht, maar het ontbreken van dat kleurrijk randje stond me minder aan. Ik vind dat vooral gemakkelijk om snel de bovenkant van zo’n zakje te vinden en daarom wilde ik echt wel een streepje kleur.

Omdat ik geen extra gewicht wou toevoegen ging ik voor de ultra gemakkelijke oplossing; genaamd de textielstift. Snel & efficiënt zonder overbodige grammen en het werkte want deze zakjes wegen ongeveer 10 gram per stuk, een derde van de oorspronkelijke zakjes.

Ik maakte een kleine tutorial voor wie ook aan de slag wil gaan. De afmetingen die ik gebruikte zijn een richtlijn want op zich maakt dat helemaal niet uit hoe groot ze zijn. Eigenlijk plooi je gewoon een stuk voile dubbel en begin je te stikken, dat steekt heus niet op een centimeter meer of minder.

 

33 Responses
 • Anne
  juni 24, 2018

  Leuk dat je een up-date geeft. Voile klinkt goed en weinig werk. Die zakjes en tasjes storen mij steeds meer.
  Meestal ga ik naar de markt, waar ik keer op keer moet zeggen dat de kiwi’s de appels niet opeten en dus samen in een stoffentas mogen… maar elke keer is er wel iets wat toch in een zakje moet. Die papierenzakjes een week later weer terug meenemen, dat is nog een drempel.
  Dus bedankt voor de reminder, ik moet ze ook maken.

  • Annelies
   juni 24, 2018

   ‘dat de kiwi’s de appels niet opeten’

   Haha, geweldige respons, die moet ik onthouden!

 • Nathalie V
  juni 24, 2018

  Je neemt ze zo automatisch aan die zakjes. Gisteren op de markt liep ik rond met mijn rugzak. De mevrouw stak mijn ondergoed in een plastic zakje en ik nam dat zonder nadenken aan. Een meter of 20 realiseerde ik mij dat ik weer een plastic zakje rijker was. Ik herschikte mijn rugzak en bracht de mevrouw haar plastic zakje terug. Je had haar gezicht moeten zien 😉

  • Annelies
   juni 24, 2018

   Super! Waarschijnlijk ben je de eerste klant die dat doet!

   Ik moet ook nog vaak zeggen dat ik echt geen zakje moet hebben. Zelfs bij de apotheker zijn ze snel om twee doosjes in een plastic zakje te steken. #zucht

 • hanne
  juni 24, 2018

  Hoera voor elke vorm van bewustwording. Ik was een half jaar geleden nog helemaal niet bezig met plasticvrij leven. Maar mijn dochters trokken mij over de streep. In het begin kreeg ik echt een degout van winkelen. Overal zag ik enkel maar plastic. Intussen is ons winkelgedrag aangepast, en ben ik blij met alle kleine gewoontes die hier al binnensijpelden.

  • Annelies
   juni 24, 2018

   Ja, als je er begint op te letten dan is het deprimerend. Alles zit in plastic tegenwoordig en vaak is er spijtig genoeg geen alternatief…

   Maar ‘jeuj!’ voor nieuwe, kleine gewoontes!

 • Marita Boutens
  juni 24, 2018

  Hier in Nederland verkoopt de Lidl momenteel van die herbruikbare zakjes om je groente en fruit in te steken. Erg handig, voor als je niet zo handig met de naaimachine bent. Groeten uit Nederland, Marita.

  • Annelies
   juni 24, 2018

   Zover staan ze momenteel in België nog niet, maar ik denk dat sommige winkels binnenkort wel van die zakjes gaan aanbieden. Hopelijk snel genoeg!

   • Katrien
    oktober 4, 2018

    Gisteren gezien bij Delhaize 😉 0,5€ /stuk

    Fantastisch idee, jou zakjes. Ik zou er nooit opkomen. 👍

  • Lien
   juni 25, 2018

   Ik dacht het bij bioplanet ook al gezien te hebben…

  • Ank Dantuma
   juni 26, 2018

   Ik heb ze vorige week ook aangeschaft bij de Lidl, spotgoedkoop en super handig!

 • C'est Saar!!
  juni 24, 2018

  Leuke zakjes! Ik gebruik gordijn stof maar zakje weegt ook maar 18gr.
  Ik kan daar wel mee leven 🙂

  Je zakjes zijn wel erg leuk!!

  • Annelies
   juni 24, 2018

   Ik denk dat dit ook een oud gordijntje was. De ideale stof als je het mij vraagt! 🙂

 • Marloes
  juni 24, 2018

  Ik maakte er uit van die glasgordijn-stof. Zou ze eens moeten wegen, ik denk heel weinig, maar ben nu wel benieuwd!
  Ik kocht er ook in katoen bij kudzu en denk dat die meer wegen dan mijn zelfgemaakte. Die zal ik ook eens moeten wegen.
  Ik ben na 2 jaar nog altijd bezig om mijn voorraad plastic zakjes op te gebruiken. Ik gooide die nooit weg en neem ze (nog altijd) mee naar de winkel, ook papieren zakjes (ideaal voor aardbeien, anders liggen die verspreid en/of gepket in de koffer tegen dat ik thuis ben).
  De kassa-bedienden geven uit al die alternatieven trouwens de voorkeur aan mijn zelfgemaakte zakjes uit glasgordijn-stof, want ze kunnen makkelijk zien wat daarin zit, in tegenstelling tot papieren zakjes of zakjes uit katoen.
  Na het uitladen van de winkel stop ik die zakjes altijd in de grote boodschappentassen die ik altijd meeneem. Zo heb ik nog maar zelden geen zakjes mee.

  • Annelies
   juni 25, 2018

   De doorschijnende zakjes zijn inderdaad het handigst. Een supermarkt in de buurt was onlangs overgeschakeld op bruine papieren zakken voor groenten en fruit, maar omdat mensen hun zakjes altijd willen dicht doen moesten ze aan de kassa telkens die zakken openmaken om te zien wat er in zat en daar verloren ze veel tijd mee. Dus ondertussen hebben de doorschijnende, plastic zakjes terug hun intrede gedaan…

 • An
  juni 24, 2018

  Moet ik ook eens dringend werk van maken. Als de zakjes te zwaar zijn: eerst (laten) wegen en dan in het zakje? Dat is toch nog steeds handiger dan alles los mee naar huis 😊 Wij doen tegenwoordig vaak Collect&go. Enorm handig, maar qua afval een nog grotere ramp 😔

  • Annelies
   juni 25, 2018

   Dat los mee naar huis nemen vind ik niet zo erg hoor. Het is mij vooral om de handigheid (en snelheid) aan de kassa te doen. Ik ben nogal een ongeduldige 😉

   Collect & Go heb ik nog niet geprobeerd en nu ik dat zo hoor, ga ik dat precies ook niet snel doen 🙂

 • Greetje
  juni 24, 2018

  Jouw goede voorbeeld ga ik volgen. Bedankt om dit te delen

 • Katrien Depoorter
  juni 24, 2018

  Ik gaf mijn draagtas ad slager, die eerst alles in een plastic zakje deed en daarna het plastic tasje in mijn draagtas #zucht … jammergenoeg had ik net op dat ogenblik geen energie om hem er op te wijzen dat mijn draagtas voldoende was … ik heb vorige week alle plastic tasjes terug meegegeven met mijn schoonmoeder (de meisjes waren op logement geweest en de schat had de was gedaan, maar dus alles in vijf plastic zakken gestopt …) ze snapte niet dat ik niets kan doen met die plastic zakken … nu moeten ze ook niet met herbruikbare (stoffen) zakken beginnen gooien, want dit lijkt mij even vervuilend om te produceren … a long way still to go 🤔

  • Annelies
   juni 25, 2018

   Iemand die haar schoonmoeder ‘schat’ noemt, dat kom je ook niet vaak tegen. Zo lief!

   En nu is het inderdaad te hopen dat mensen de katoenen zakjes die ze binnenkort in de supermarkt gaan introduceren ook daadwerkelijk de volgende keer opnieuw meebrengen en niet telkens een nieuw exemplaar nemen om hun 2 appels in te doen…

 • Paspelpoes Joke
  juni 24, 2018

  Merci voor de update. En de schop onder mijn,… Ik moet ze ook echt eens maken.
  Want dat is hier nog de grootste zonde, die zakjes van de Colruyt. Andere zakjes daar bedank ik steeds voor, mijn tas zit meestal vol van de herbruikbare tasjes.

  • Annelies
   juni 25, 2018

   Aan jouw naaitempo te zien, heb je die zakjes op 1-2-3 af!

 • Nele
  juni 25, 2018

  Kleine opmerking: ik weeg mijn groentjes/fruit, VOOR ik alles in het zakje steek (dus gewoon los op de weegschaal) en kleef dan de stickers met de prijs op mijn zakje. Ik betaal dus geen extra gewicht voor mijn bewustzijn en mijn zelfgemaakte hippe zakjes, met kleurrijk boordje! En aan de kassa neemt men gewoon de handscanner en “biep”, ik kan afrekenen zonder mijn broek te scheuren en zonder extra plastic! En ja, ook hier een schoonmoeder die plastic hamstert en alles liefst in drie zakken tegelijk wikkelt, alsof er ooit fruit zelf zou weglopen, op het traject van de markt naar huis :-).

  • Annelies
   juni 25, 2018

   Bij een Carrefour bijvoorbeeld gaat dat, maar daar kom ik zelden. Bij de winkels waar ik boodschappen ga doen wegen ze alles aan de kassa en om dan alles nog een keer in en uit te laden, is een beetje onnozel. Daarom dat ik nieuwe en lichtere zakjes wilde maken.
   Jouw supermarkt is dus een pak handiger 🙂

   En je kan inderdaad heel goed het verschil zien tussen een generatie die is opgegroeid met de milieuproblematiek en diegene voor wie dat nooit een issue is geweest.

 • Hilde
  juni 25, 2018

  Ik heb vorige week voor het eerst herbruikbare zakjes meegenomen. We hadden die bij bio-planet gekocht. Daar trekken ze het gewicht van het zakje (42 g) eraf. Bij de Colruyt helaas niet…

 • nobutterfly
  juni 25, 2018

  in Delhaize waar ik wel eens kom zat er een knop op de weegschaal om aan te geven dat je een herbruikbaar zakje hebt, in een andere delhaize vond ik die knop niet en werden de herbruikbare zakjes ook niet verkocht

 • saartje
  juni 26, 2018

  Wij kopen de meeste van ons fruit en groenten in de superette om de hoek, en daar zijn het ook plastic zakjes. Ik hou die bij en gebruik ze als diepvrieszakje, of om in het kleine vuilbakje te steken, maar de laatste tijd gooi ik ze weg (in de roze zak, dus dan kan het geen kwaad 😉 ) omdat we er te veel verzamelen. Ik denk er al lang aan om een zakken-dispenser te maken en die in de berging te hangen (naast de bak met stoffen draagtassen), dan kunnen we tenminste de zakjes terug meenemen naar de winkel en ze herbuiken tot ze stukgaan. En misschien dat ik mettertijd dan die zakje toch vervang door jouw herbruikzakjes.

 • Patricia
  juni 27, 2018

  Super tof jouw update .Ga ik onthouden , .Veel mensen zijn nog niet mee Als ik zelf iets op creatieve marktjes verkoop ,herbruik ik papieren zakken die je overal krijgt en vraag ook vooraf heb u graag een zakje ? Mijne man vind dat maar raar … alle beetjes helpen denk ik dan 😉

 • Melanie
  juni 28, 2018

  Ik gebruik zelf gehaakte (door mijn moeder gehaakt, niet door mij) tasjes. Die wegen ook best wel wat, en na 2 keer was ik het beu om daar extra voor te betalen. Dus nu doe ik het zo dat ik mijn producten weeg en de sticker print, en dan pas in het tasje doe. Ik heb er 1 keer commentaar op gehad bij de kassa dat het gewicht afweek en het toen toegelicht. Was geen probleem.

 • Katrien
  oktober 4, 2018

  Mensen vragen ook echt nog naar de plastiekzakken, misschien niet met woorden, ze voorzien gewoon geen alternatief als ze gaan winkelen. Waar ik mijn stoffen aankoop, wordt alles in plastiekzakken gestopt. Geen mens die ook maar zelf een herbruikbaar zakje meebrengt. Frustrerend.

 • Kreakriebel
  augustus 15, 2019

  Hoi,

  Ik heb één zakje van de Colruyt aangekocht en deze nagemaakt van glasgordijn. Ik heb het labeltje met de QR -code ingescand, gelamineerd en ertussen gestikt zodat ze aan de kassa dit kunnen inscannen en het gewicht van het zakje wordt er dan automatisch van afgetrokken waardoor je geen extra kosten heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.