The Valley Blouse

Na de salopette en het kleed was het tijd voor het volgende zelfgemaakte kledingstuk: de Valley Blouse. Een patroon van Amerikaanse makelij dat ik zag in de Instagram feed van Elise Blaha. Zij maakt steeds eenvoudige, mooie dingen en ik hoop stiekem zoals haar te worden wanneer ik groot ben. Maar dat terzijde, het gaat hier om het patroon. Het is een redelijk rechttoe, rechtaan patroon met een duidelijke -Engelstalige!- handleiding. Het wijst zichzelf grotendeels uit en is gemakkelijk aan te passen, maar toch leerde ik er weer iets van bij, namelijk hoe je een manchet aan een mouw zet. Boojah!

In het soldenrek van Nostex vond ik een leverkleurige, erg soepelvallende stof voor het luttele bedrag van € 3,00 de meter. Ideaal hiervoor want de kleur sprak me erg aan, alsook het aanvoelen van de stof (ze is bijzonder zacht!), maar vooral omdat de prijs ook zo zacht was. Min 70% solden is ideaal voor een nog onzekere naaister als ik. Ik redeneerde dat, moest het enorm mislopen met naaien of knippen, er geen fortuinen aan verspild waren.

Het patroon volgde ik netjes helemaal, op de split in de halslijn na. Normaal moet daar een grotere opening zitten, maar dat vond ik voor niks nodig en ook de uitleg was net iets te ingewikkeld om me daar mee bezig te houden. Verder paste ik het patroon hier en daar een beetje aan: Ik versmalde de mouwen met 3,5 cm aan beide zijden en het voor- en achterpand werd met 8 cm verlengd.

Qua maatvoering is er niks op aan te merken want ik maakte mijn reguliere maat M en die past mooi aan de schouders en ook de armlengte is prima. Alleen zou ik de halsuitsnijding voor- en achteraan iets kleiner maken, alsook het voor-en achterpand. Want nu de blouse af is, merk ik dat het allemaal wel erg ruim valt. Zelfs de reeds versmalde mouwen zijn nog royaal. Het is gewoon allemaal nogal veel stof en veel plooitjes.

Ondanks de uitbundigheid aan stof is ze wel heerlijk om te dragen. Ik weet alleen niet of ik ze echt mooi vind of dat ik eerder lijk op een 19de eeuwse kunstschilder.

3 Responses
 • Davina
  augustus 16, 2019

  Hmm.. Ik zou die 8cm er misschien weer af halen, dan ga je het kunstschilderniveau ook wel kelderen :p Ik vind ze mooi, maar ik snap je twijfel…

 • Juffertje in het Groen
  augustus 18, 2019

  Helemaal geslaagd! Niet twijfelen en gewoon aandoen. ;0)

 • Silke & Lana
  augustus 24, 2019

  Mooie kleur, tof model. Maar ik zou de bloes iets korter maken (zoals Davina hierboven zegt) en ook de mouw iets korter maken. Maar met een manchet is dat natuurlijk wel wat werk. Verder: niet twijfelen, dragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.