een schilderijtje van stof: wat meer uitleg

Vorige maand toonde ik hier al een schilderijtje van stof en gisteren maakte ik er nog eentje. Ook deze keer koos ik voor een van onze gevleugelde vrienden, namelijk mijn all-time favourite: de gans. Tijdens het maken, nam ik een foto van elk laagje om te laten zien hoe zo een schilderijtje uit stof is opgebouwd. Graag geef ik ook nog wat van mijn bevindingen en tips mee voor wie zelf aan de slag wil gaan.

Om een schilderijtje van stof te maken heb je geen enkele naaikennis nodig. Je hoeft alleen wat creativiteit en geduld aan de dag te leggen. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van beginnen en je zal wel zien waar je uit komt. Het zal in ieder geval wel anders worden dan je in gedachte had, maar dat is net het leuke er aan. schets en stoffen

 • Begin met een schets te maken op je stof. Gebruik hiervoor krijt of een verdwijnstift.
 • Kan je niet goed tekenen, baseer je dan op een foto of bestaande illustratie en gebruik eventueel transferpapier.
 • Gebruik een stevige stof als achtergrond. Versteviging is niet nodig.
 • Kies voor een mix van verschillende stoffen: zowel effen stof als met print en speel met verschillende texturen.
 • Te veel dikke stoffen zijn niet aan te raden. Verschillende lagen van fijne, wat doorschijnende stoffen geven een mooi effect.
 • Ik knip de stukjes stof rechtstreeks uit de stof, maar je kan natuurlijk ook een mini-patroontje op de achterzijde tekenen.
 • Het duurt eventjes vooraleer je zicht krijgt op je werk. Bouw geduldig laagje per laagje verder en dan komt het zeker in orde.
 • Je kan contrasterend garen gebruiken om details of contouren te naaien.
 • Ik gebruikte een gewone naaivoet, maar de die-hards gebruiken een vrije hand quilt/borduurvoet.
 • De stiksels hoeven allemaal niet te netjes te zijn. Een beetje Shabby Chic is dik oké.
 • Strijk wanneer je schilderijtje af is Vlieseline op de achterzijde om alle draadjes op hun plaats te houden.
Hoe de tekening juist is opgebouwd, kan je hieronder zien. gansje in stappenOmwille van de ‘donzigheid’ van dit werkje wou ik het niet inlijsten omdat het dan zou worden platgedrukt. Daarom zocht ik een andere oplossing en Pinterest bracht raad. Ik had nog een paar verfmengstokjes liggen en samen met een stukje koord en een aantal kleine moeren en bouten knutselde ik een ophangsysteem in mekaar. Op de achterzijde van de stof streek ik nog een lapje zeer stevige Vlieseline en zo kon madame Gans aan de muur. gansje aan de muurOndertussen ben ik al bezig aan een volgend stoffen schilderijtje geïnspireerd door mijn citytrip naar Amsterdam. Ik heb de smaak te pakken!schilderijtje van stof

 

14 Responses
 • MonDepot
  november 21, 2016

  Zo tof zeg!

 • eva maria
  november 21, 2016

  Amai zeg, hoe geweldig schoon is dit?! Ik heb de smaak ook te pakken ze (van er naar te kijken dan), echt prachtig.

 • Kim
  november 21, 2016

  Keileuk! Ik ga binnenkort knutselen met de klas van onze zoon (2de kleuterklas) en dit brengt me op een idee, merci!
  Jouw gans ziet er alvast super uit!

 • Johanna
  november 21, 2016

  Wauw! Keimooi! 🙂

 • Kelly
  november 21, 2016

  Oh zo’n leuke! Ik ben heel benieuwd naar het Amsterdam-schilderijtje! Ik vond onlangs mijn schilderijtjes van vroeger terug op mijn blog. Ze zien er echt belachelijk lelijk uit in vergelijking met deze kunstwerkjes. Ik noemde ze ook wel naaimachine-tekeningen i.p.v. schilderijtjes, dus misschien zegt dat ook al iets 😉

  • Annelies
   november 21, 2016

   Dank je! Ik noem het schilderijtjes bij gebrek aan beter, vond het zelf niet zo geweldig klinken, hoor. Nu ga ik eens in jouw archief op zoek naar de naaimachine-tekeningen!

 • CarlaK
  november 22, 2016

  Wauw ! helemaal super ! Merci voor de uitleg, dat ga ik (ooit) toch ook eens proberen !

 • jochapeau
  november 22, 2016

  Hartje voor madame Gans !

 • Naomi
  november 22, 2016

  In love!

 • withlovebyeva
  november 22, 2016

  Oh die huisjes! Ik ben nu al fan!

 • Barbara
  november 23, 2016

  maar zoooo mooi zeg!! echt kunstwerkjesii dat filmpje van hoe het tot stand komt is echt geweldig!!

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  november 23, 2016

  Super leuk!
  Ben geïnspireerd … 🙂

 • An Vande Velde
  november 23, 2016

  ohhh my god, mega veel respect voor het geduld hiervoor, héél erg mooi!! Toppie!

 • MultiVroon
  november 27, 2016

  Wat mooi zeg!

  En als Amsterdammer ben ik natuurlijk uitermate nieuwsgierig naar je volgende werk 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.