Pasta alla boscaiola

Ik ben zeker niet iemand die alles lust. Sommige smaken vind ik echt niet lekker en blijven hoe vaak ik het ook proef gewoon serieus tegenvallen. Zo zijn bittere dingen oneetbaar voor mij. Maar waar het daarbij duidelijk om de smaak gaat, zijn er nog een aantal dingen waarbij het de textuur is die me parten speelt. Stoofvlees bijvoorbeeld. De saus: yes, please. Het vlees: pure horror. Met mosselen juist hetzelfde. Die textuur is voor mij het equivalent van vingernagels op een krijtbord. En dan zijn er nog champignons. Eén van de meest affreuze groenten om in de bijten, maar als saus (of soep) zijn ze heerlijk. Combineer dat met pasta en spek en je krijgt een maaltijd waarvoor je me steeds mag wakker maken.

Het gaat hier dus om pasta alla Boscaiola, een gerecht dat ik al een aantal jaren maak, maar waar ik nooit echt van weet wat nu het correcte, ‘echte’ Italiaanse recept is. Ik heb al vele variaties zien passeren en het mijne lijkt er meestal wel een beetje op. Of soms helemaal niet en dan krijg ik een beetje het gevoel dat ik een bord Italiaanse heiligschennis op tafel zet of zo.

Daarom was ik dan ook erg content toen ik bij Giulia, een van mijn favoriete kookbloggers, las dat er niet echt 1 specifiek recept is voor pasta alla Boscaiola. (Als geboren en getogen Italiaanse zal zij het wel weten,denk ik dan.) Blijkbaar is een combinatie van pasta & champignons al voldoende om een ‘woodland style’ bord op tafel te zetten, de rest is zelf aan te vullen.

Mijn versie bestaat uit 5 ingrediënten: pasta, spek, champignons, pijpajuin en room. Er is ook nog een bonus-ingrediënt en dat zijn deze bouillonblokjes. Iemand brengt ze voor mij mee uit Italië (waarschijnijk kan je ze in Belgie ook wel vinden) en ze geven deze schotel de extra ‘oempfh’ dat het nodig heeft. Ook de pijpajuin (of lente-ui in het mooi Nederlands) is nodig om balans te brengen in de anders nogal overheersende room.


pasta alla boscaiola

(+/- 4 personen)

 • 500 gram champignons
 • 400 gram papardelle of tagliatelle
 • 10 sneetjes gezouten spek
 • 6 lente-uitjes
 • 300 ml room
 • 1/2 champignonbouillonblokje
 • een beetje boter en arachideolie
 • peper & zout
 • Zet een grote pot gezouten water op het vuur en breng aan de kook.
 • Snijd de zwoerd van het spek en bak het spek (een beetje krokant) in een pan.
 • Kuis de champignons en snijd ze in kwartjes.
 • Bak de champignons op een hoog vuur in wat boter en arachideolie. Kruid nadien met peper en zout.
 • Laat de champignons uitlekken op keukenpapier.
 • Haal het spek uit de pan en houd warm.
 • Giet de room in de pan van het spek en roer het aanbaksel los. Laat zachtjes inkoken.
 • Voeg een hoekje van het bouillonblokje toe en voeg eventueel nog meer bij naar smaak.
 • Kuis de lente-ui en snijd in stukjes van een halve centimeter.
 • Kook de pasta beetgaar in het gezouten water en bewaar een beetje van het kookvocht.
 • Voeg het spek en de champignons bij de ingekookte room en kruid eventueel nog bij met peper en zout.
 • Meng als laatste de pasta en de lente-ui onder de saus. Voeg nog een paar soeplepels kookvocht toe.
 • Smakelijk!

3 Responses
 • Linda Cambré
  maart 25, 2018

  Daar mag je mij altijd voor wakker maken! Ziet er overheerlijk uit!

 • Kris
  maart 25, 2018

  Vast en zeker heerlijk maar ik vind vooral jouw foto’s geweldig!

 • Vink
  maart 26, 2018

  Klinkt heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.