Making Backpack

Ongeveer 95% van de tijd teken ik zelf mijn tassenpatronen. Of beter gezegd begin ik provisoir aan een tas en zie ik wel waar het eindigt. Meestal komt dat dan wel op zijn pootjes terecht, maar af en toe loopt het ook mis en zit ik helemaal vast. Daarom is het fijn om zo nu en dan eens een echt patroon te volgen van een andere tassenmaakster. Zowel om gewoon een keer klakkeloos instructies op te volgen alsook om te kijken hoe iemand anders te werk gaat en misschien wel nieuwe naaitrucjes te leren. 

 

Enter de Making Backpack van Noodlehead. Een rechthoekige rugzak die duidelijk de mosterd haalde bij Fjällräven (hier is nog een gelijkaardig patroon) en waarvoor je geen patroon hoeft te printen en overtekenen. Het zijn gewoon allemaal rechthoekige stukken die je rechtstreeks op je stof tekent. I like!

Ik koos voor een echte rugzakkenstof en dat was bij het stikken niet altijd in mijn voordeel. (Voor de rest ben ik wel content van de stof want ik vind ze heel mooi en ze staat zonder versteviging goed recht. Verder is ze ook heel duurzaam en een rugzak mag dat wel hebben hè!) Maar vooral bij het stikken van de hoeken viel dat dus nogal tegen, hoewel het ook komt door de werkwijze die gehanteerd wordt. Deze is helemaal in strijd met hoe ik normaal hoeken stik (en hoe het me is aangeleerd) en daarom besloot ik het op mijn manier te doen. Niet beter, maar gewoon anders.

Verder volgde ik netjes de instructies* van het patroon, zelfs de laatste ellendige stap: biais!! Persoonlijk vind ik dat patroonmakers die de binnennaden van tassen afwerken met biais moeten worden opgesloten, maar aangezien we een regering in lopende zaken hebben en die wet dus nog niet voor snel zal zijn, blijft deze afwerkingsmethode spijtig genoeg bestaan. Ik heb er serieus op gevloekt en zelfs vier verschillende manieren geprobeerd om het zo goed en zo kwaad als het kan in orde te krijgen -die vervloekte hoeken!- maar het is mij niet gelukt om een feilloze methode te vinden. Uiteindelijk gebruikte ik keperband en legde ik mij neer bij het credo: Het is wat het is.

Nu hoop ik dat niemand heb afgeschrikt door mijn gezaag want uiteindelijk is het een leuk patroon om te maken met een heel toffe en praktische rugzak tot gevolg. Alleen die verdomde hoeken afwerken met biais is de hel. Of had ik dat al gezegd?

*Ongeveer toch: Ik maakte geen binnenvakje, gebruikte leren riemen, zette een drukknoopje aan het buitenvak en maakte andere draagriemen.

Stof: Cordura

Patroon: Noodlehead

Soundtrack tijdens het naaien: Ben Platt

18 Responses
 • Lies
  maart 8, 2019

  Kunt gij het dan niet met madammen noodlehead op een akkoordje gooien, dat gij aanpassingen moogt publiceren, met andere hoeken en een gemakkelijkere methode dan die verdomde biais? Laat me weten als het zover is, dan kan ik er ook 2 maken en het gepruts en gefriemel overslaan… Ze zijn echt supermooi die Backpacks. Zot schoon ook jouw versie.

  • Lies
   maart 8, 2019

   1 maken, dat zou al een goed begin zijn

  • Annelies
   maart 8, 2019

   Oh merci! Maar ik denk niet dat ze nog toegeeflijk gaan zijn bij Noodlehead nadat ik gezegd heb dat ze beter opgesloten worden… 🙂

   En maak er nu al maar eentje (of twee), dat gaat een heel mooie eco versie worden bij jou!

 • Petra
  maart 8, 2019

  Zo mooi. Fjallraven meets Herschel (gestreepte voering) maar dan zoveel mooier. Ik ga toch ook eens een pogi g wagen.

  • Annelies
   maart 8, 2019

   Oh, wauw, dan heb ik een fusion rugzak gemaakt! En natuurlijk moet je een poging wagen want het overgrote deel is gemakkelijk en leuk om te maken. Laat je niet afschrikken door mijn gezeur!

 • An
  maart 8, 2019

  blij te lezen dat ik niet alleen vloek op die biais en hoeken. Misschien moeten wij ook maar eens op straat komen en gaan protesteren tegen tassenpatronen met biais.

  • Annelies
   maart 8, 2019

   Haha, ja! In plaats van Youth for Climate, ‘Seamstresses against bias tape’!

 • withlovebyeva
  maart 8, 2019

  Oh die riemen, zo schoon! Ik kocht al tassenband voor de mijne, maar misschien moet ik toch mijn plan nog omgooien nu ik dat hier zie!

  • Annelies
   maart 8, 2019

   Met leer of tassenband, het gaat in ieder geval een uniek en verrassend exemplaar worden bij jou 🙂

 • Eva
  maart 8, 2019

  Echt, ik wil die ook. Maar biais en hoeken en daarbij uw gevloek: ik heb faalangst. Doeme he.

  • Annelies
   maart 8, 2019

   Hey seg, als ik een sweater kan naaien dan kan jij een rugzak maken. En je weet hè, ik kom gerust helpen! 🙂

 • CreativEls
  maart 8, 2019

  Heel mooie versie en die afwerking met de lederen riemen helemaal mijn ding. Hoe zou jij het dan doen, mocht je het voor het zeggen hebben, die afwerking zonder biais? Dat schrikt mij eerlijk gezegd toch wat af.

  • Annelies
   maart 9, 2019

   Daar moet ik eens lang over nadenken want dat is niet zo simpel. Die biaisnaden zorgen natuurlijk voor extra stevigheid en vorm bij de rugzak. En zoals het patroon nu is, moet je al veel aanpassingen gaan maken om met een keergat te kunnen werken.

   Maar schrik moet je niet hebben volgens mij. Het is een leuk en erg haalbaar patroon, alleen spijtig dat het venijn in de staart zit. Bij mij ontbrak het vooral aan geduld en nauwkeurigheid in de laatste stap 🙂

 • Silke & Lana
  maart 9, 2019

  Weeral prachtig! De afwerking met dat leder is heel mooi en stijlvol. En wat mij betreft: je had die biais paspel best weg kunnen laten, dat ging ook mooi zijn.

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  maart 9, 2019

  Gaaaaaaf! Heel mooi deze tas. De combinatie van de tassenstof met het leer en de gestreepte voering. Ik houd ervan.
  Vorig zomer naaide ik een soort gelijke tas qua model. Ik maakte hem van een spijkerbroek. Ik koos voor een keergat. Er is geen beschrijving van. Ik trok mijn eigen plan ;-). Maar als je niet van baisband houdt, zeker de moeite waard om uit te proberen.
  Baisband of niet … jouw tas is een pracht exemplaar geworden. Veel plezier ervan!

 • Liana
  augustus 21, 2019

  Wauw wat een mooie rugzak en heerlijk om weer wat van je te lezen. Het stemt me blij.
  Liana

 • Caro
  oktober 14, 2019

  Prachtige rugzak! De kleur is ook geweldig! Ik vroeg me af welke Cordura stof je precies hebt gebruikt? Als ik doorklik, vind ik legio opties en kan ik er geen wijs meer uit 😳 wil me zelf binnenkort aan de Happy Backpack wagen en zoek nog goede stof. Heb je dus geen versteviging gebruikt bij deze rugzak?

 • Sigrid
  april 10, 2020

  In mijn zoektocht naar een mooie nieuwe rugtas is dit mijn favoriet! Helaas ben ik niet zo handig (en geduldig). Zou de tas ook besteld kunnen worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.