Highlands Wrap Dress

Laat me beginnen met te zeggen dat ik deze jurk beter eerst had gestreken vooraleer ik er foto’s van nam. En misschien had ik ook beter eens met een kam door mijn haar gegaan. Maar soit, als beginnend kleren-naai-blogger moet ik het nog gewoon worden om voor de camera te poseren. Met tassen kan je zelf nog uit the picture blijven, maar een kleed zoals dit komt beter tot zijn recht gedragen dan op een kapstok. En dragen zal ik het want het past niet alleen goed, het draagt ook heel erg fijn!

Ik was al langer op zoek naar een patroon voor een maxi wrap dress en bleek dat dat niet zo eenvoudig was om een patroon naar mijn hart te vinden. Ofwel was het een patroon voor een jersey stof en dat was een absolute no-go. Dat is goed voor gestroomlijnde lijven of voor in Spanx gepropte lijven en ik heb geen van beide. Ofwel was het een patroon met ontwerpdetails die ik niet zo mooi vond; denk aan vleermuismouwen of afgeronde voorpanden.

Na wat zoeken kwam ik uiteindelijk terecht bij het Highlands Wrap Dress patroon  van Indiesew en ik zag meteen dat dit wel eens zou kunnen werken. Zeker nadat iemand mij via Instagram had aangeraden om eens een patroon van een zelfstandige ontwerper te proberen in plaats van de gevreesde Knipmode* patronen. Dat bleek een goede zet te zijn want wat was dit een droom van een patroon. Nu weet ik dat ik geen groot referentiekader heb als het aankomt op kledingpatronen en wie weet zijn onderstaande punten standaard in het hedendaagse naaimilieu, maar de voordelen aan dit patroon waren voor mij:

 • 1 cm naadwaarde overal inbegrepen. Hallelujah & Praise the Lord!
 • Het patroon was zelf af te printen maar omdat er met layers was gewerkt, print je enkel jouw eigen maat. Je hebt alle maten ter je beschikking en toch is het kei duidelijk waar je moet knippen.
 • Een patroon met tekeningen. Dit is puur voorkeur natuurlijk, maar ik zal steeds tekeningen boven foto’s verkiezen in de handleiding
 • 1 cm naadwaarde. Of zei ik dat al?
 • Het zijn niet teveel patroondelen. Het kleed zit simpel maar erg goed in elkaar.

Er staat duidelijk aangeduid waar je het patroon zelf nog kan verlengen/verkorten om het helemaal op maat aan te passen.

Omdat ik niet van de grootste ben heb ik het kleed met 8 cm ingekort, hoewel dat dat er gerust ook 10 mochten zijn. En de zijsplitten heb ik 10 cm lager gezet want zoveel been tonen is voor niks nodig in mijn geval. Verder heb ik geen aanpassingen gedaan, hoewel ik misschien de nepen in het bovenpand beter wat had verplaatst. De vraag was enkel ‘hoe’ en omdat ik de zin niet had omdat uit te zoeken heb ik het zo maar gelaten. Dat is iets voor de volgende keer.patroonkaartWant ik ben absoluut van plan om het nog een keer te maken. Het is zo’n fijne aanvulling voor mijn zomergarderobe. Daarom heb ik een patroonkaart gemaakt zodat ik in de toekomst nog de details ken van dit patroon. In een volgend blogbericht meer daar over!

*Het eerste patroon dat ik probeerde was een oud Knipmode patroontje waar ik al gauw stuitte op verschillende naadwaarden en moeilijke termen als ‘mouwkop’. Ik heb er nog steeds nachtmerries van.

12 Responses
 • withlovebyeva
  juni 2, 2019

  Hoera! Zie je wel dat jij alles kan.

  • Annelies
   juni 5, 2019

   Hahaha! Of hoe social media mensen gemakkelijk een verkeerde indruk kan geven… 🙂

   • withlovebyeva
    juni 5, 2019

    Of hoe jij mij blijft tegenspreken terwijl het gelijk hier weeral bewezen is 😉

 • Lies
  juni 2, 2019

  Kei schoon, ik wil ook 1, maar ik weet niet meer of ik mijn naaimachine nog vind, daar moet ik vast eerst een dikke laag stof afblazen.

  • Annelies
   juni 5, 2019

   Aiai, is het zolang geleden? Misschien een projectje voor tijdens de vakantie?

 • hanne
  juni 3, 2019

  Fan!

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  juni 3, 2019

  Wauw … mooi!

 • Silke & Lana
  juni 3, 2019

  Heel mooi, het staat je goed! En wat ligt jouw naaikamer er netjes bij 🙂

  • Annelies
   juni 5, 2019

   Na elk afgewerkt stuk ruim ik alles op. Anders kan ik niet aan iets nieuws beginnen.
   Tijdens het naaien ligt het er spijtig genoeg helemaal niet zo netjes bij… 🙂

 • Delphine
  juni 4, 2019

  WAUW!

 • Veerle
  juni 4, 2019

  Hoi, al lang op zoek naar een goed patroon voor een maxi-dress en jij hebt nu de weg gewezen. Joepie ! het zit ondertussen al in mijn mailbox. Nu alleen nog even uitvissen hoe je die layers apart kan afprinten …

  • Annelies
   juni 5, 2019

   Dat heb ik ook moeten opzoeken en is verbazend simpel: in de linkerkolom van Adobe Acrobat (Reader) vind je een layers icoontje en als je daar op klikt kan je alle lagen die je niet nodig hebt uitvinken. Kei gemakkelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.