Het borduren (her)ontdekt

Wie mij, of een aantal andere Vlaamse bloggers volgt op social media heeft waarschijnlijk vorig weekend gezien dat we afspraak hadden in Antwerpen. Nele en Eva hadden een super fijn weekend in elkaar gebokst met de toepasselijke naam: ‘Not Another Sewing Weekend‘* en omdat het geen twee dagen van eten, drinken en shoppen alleen konden worden (naaimachines waren niet toegelaten ;-))  hadden ze ook een mini workshop gepland. Zo kregen we op zaterdagochtend allemaal een borduurring, naalden en garen toegestopt en werden we met veel plezier aan het handwerken gezet.

Nu is de kruisjessteek niet nieuw voor mij. Op de lagere school moesten we al een pennenzakje versieren, maar het was vooral mijn moeder die me de kruisjessteek heeft geleerd. Zij maakte vroeger hele lappen, ware kunstwerken met honderden fijne steekjes en als kind kreeg ik dan ook soms een klein lapje om iets op te fabriceren. Zo leerde ik om alle steekjes in dezelfde richting te zetten en om extra aandacht te besteden aan de achterkant van mijn werkje. Dat moest bijna even netjes zijn als de voorkant!

Wij begonnen op een simpeler niveau dan mijn moeder haar creaties.  Een eenvoudig bloemetjespatroon of een cactus volstond ruimschoots voor ons. Bij gebrek aan een tuintje of terras installeerden we ons op zondagvoormiddag op het trottoir om als het ware als moderne begijntjes verder te handwerken.  We waren wel iets minder stil en onze woordenschat net iets minder vroom

 Na dit fijne weekend had ik de smaak te pakken en ging ik verder met een idee van een paar weken geleden. Mijn beste vriendin was bijna jarig en zij is een echte Frida fan. Het plan was om een tote bag voor haar te maken met een geborduurde Frida tekening en stoffen bloemen. Maar nu dat de kruisjessteek zijn intrede had gedaan en omdat ik met een strakke deadline zat,  koos ik voor een klein Frida portretje. Mijn moeder had nog een hele doos DMC-garen, naalden en lapjes staan en die kreeg ik om dit nieuwe tijdverdrijf op gang te brengen.

Een mooi kruisjessteek patroon vond ik niet meteen en daarom ging ik zelf aan de slag met Pixel-Stitch. Dit is een gratis website die foto’s of tekeningen omzet naar een kruisjessteek  patroon met alle nodige informatie in een handig downloadbaar PDF-formaat. Je kan zelf aangeven hoeveel rijen kruisjes je wilt, met hoeveel verschillende kleuren je wilt werken en met welk garen. Een kei handig programma volgens mij.Omdat ik maar een klein plaatsje had en een beperkt aantal kleuren was het patroon niet te gedetailleerd. Voor de bloemenhaartooi was dit geen probleem, maar voor de uitgesproken wenkbrauwen en de mond was het toch niet je dat. (Frida leek een beetje te hard op een figurant uit Planet of the Apes.) Daarom dat ik de wenkbrauwen en mond zelf improviseerde, net zoals de oorbellen van mevrouw Kahlo.

Omdat ik geen passend lijstje had, liet ik het werkje gewoon in de borduurring zitten. Ik verfde deze wel nog zwart om beter bij de kleuren van het garen te passen. Om alles netjes af te werken streek ik een lapje volumevlies op het doek en spande dit vast in de ring. Met een grote steek rondom het doek kon ik deze naar binnen trekken om vervolgens een zwart doekje (met nesteloog) met de hand vast te naaien en zo alles netjes af te dekken. Hier is duidelijk nog veel ruimte voor verbetering maar voor nu volstaat het.

En voor wie nu lichtelijk jaloers is op mijn gekregen voorraad borduurgaren die kan ik gerust stellen dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is: het overgrote deel van het borduurgaren bestaat uit dit kleurrijk kluwen dat ik nog allemaal moet ontwarren.

*Op social media  stelden sommige mensen zich -terecht- de vraag of dat hele weekend al dan niet gesponsord was. Het thema bloggers, influencers en reclame is momenteel een veelbesproken en blijkbaar gevoelig onderwerp en daarom schep ik graag wat klaarheid. Zelf vind ik het ook wel zo fijn dat wanneer iemand gesponsord word, er een hashtag #reclame of #ad wordt toegevoegd aan de blog- , Facebook- of Instagrampost. Bij mijn blogberichten kan je dit telkens boven de blogtitel lezen (categorie ‘gesponsord’) of staat er duidelijk een hashtag #reclame bij de desbetreffende Instagrampost.

Tijdens dit weekend werden we zaterdagmiddag op een lekkere lunch getrakteerd door Albert Heijn (gesponsord dus). Bart alias De Roeckie kookte en bakte een heerlijk buffet bij elkaar voor ons. Onze andere maaltijden alsook ons verblijf in het vakantiehuis betaalden wij allemaal netjes zelf. De reclame die we daarvoor online maakte, gebeurde uit oprechte waardering voor al dat moois en lekkers en daar stond niets tegenover.

 

print Frida Kahloborduurgarenvakantiehuis

7 Responses
 • Linda Cambré
  juni 10, 2018

  Toch een beetje ons moeder achterna!

 • hanne
  juni 11, 2018

  Fijn dat we konden meegenieten en hoera voor de nieuwe afgestofte hobby!

 • Eva
  juni 11, 2018

  Ik ben keihard onder de indruk: van Frida, maar ook van de afwerking van de achterkant: schoon zeg 💕

 • Mieke
  juni 11, 2018

  Ik voel een nieuwe hype opkomen! Geweldig seg!

 • Judith (Dietemiet)
  juni 11, 2018

  Oh, wat een handige app! Ga ik zeker eens uitproberen, merci! (en schone Frida, jong! :-))

 • Nele
  juni 11, 2018

  Ik ben kei hard fan van Frida maar had totaal niet door dat je zelf het patroon had gemaakt! Wauw, nog meer onder de indruk! Die App ga ik ook eens opzoeken!

 • Bart De Roeck
  juni 11, 2018

  Knappe Frida! En mooi geschreven post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.