een tas in vilt

Een tijdje terug maakte ik deze tas en vroeg me toen af of een versie in vilt ook niet tof zou zijn. Alleen had ik geen vilt voorhanden om meteen een tweede exemplaar te maken en werd het plan even on hold gezet. Nancy bracht daar echter verandering in met de vraag of ik voor haar vilt wou testen. Er was net een rol binnengekomen in de winkel en die moest eerst getest worden vooraleer hij in de verkoop ging. Uiteraard zag ik dat zitten en dus ging ik aan de slag met een half metertje mooi grijs vilt.

 

Ik maakte een eenvoudige tote bag naar dit voorbeeld maar met iets andere afmetingen. De tas werd niet gevoerd en ook de hengsels werden anders aangepakt. Ze werden niet rechtstreeks aan de tas bevestigd maar met musketons en kleine D-ringetjes vastgemaakt. Die D-ringetjes zitten met leren riempjes en rivetten vast aan de tas en gaan halverwege door een gleufje in het vilt naar de binnenkant van de tas. Misschien een klein detail, maar het geeft een veel propere indruk aan de buitenkant.

 

collage tas vilt

 

Dit was denk ik de eerste keer dat ik met zo’n dik vilt aan de slag ging en het beviel me erg goed. Het knipt en snijdt heel gemakkelijk zonder te rafelen en mijn machine kon de vier lagen (in de hoeken) zonder probleem stikken. Niet elke naaimachine gaat dit aankunnen denk ik, maar twee -misschien drie- lagen moet zeker lukken voor de gemiddelde naaimachine. Voor het leren vakje vooraan gebruikte ik niet mijn gewone naaimachine, maar dat werd gestikt met mijn Pfaff 145.

Met de halve meter vilt kwam ik ruimschoots toe voor deze tas en had ik zelfs nog een stukje over. Hiervan maakte ik een eenvoudig geldbeugeltje met een magneetsluiting en leren accentje. Dat laatste zit er niet alleen om het ding gemakkelijk open en dicht te doen, maar ook om de achterkant van de magneetsluiting te verstoppen.

Of het vilt geschikt is om er echt een handtas van te maken om elke dag te gebruiken (of misbruiken) dat weet ik niet en dat zal de tijd moeten uitwijzen. Mijn exemplaar heeft alvast zijn bestemming gevonden en zal door het leven gaan als breitas. Ideaal daarvoor want hij is stevig, weegt weinig en blijft netjes rechtop staan. Net daarom zie ik me in de toekomst nog vilt gebruiken om bijvoorbeeld van die leuke opbergmanden te maken. Ik kijk er al naar uit!

 

close up vilten tas

close up tas vilt

collage tas vilt

etui vilt

etui vilt

tas vilt met leren vakje

 

Vilt: Madeline de Stoffenmadam (binnenkort te verkrijgen in de webshop en in meerdere kleuren)
Leer: Berten-Seijnhaeve

14 Responses
 • Joke
  oktober 23, 2016

  Eén woord! WAUW!

 • sarahverbylen
  oktober 23, 2016

  Prachtig! Wil me er ook wel eens aan wagen!

 • eva
  oktober 23, 2016

  Keischoon, Annelies. Echt keischoon. ♥️

 • Joke (The Needle Of Choice)
  oktober 23, 2016

  Waw, helemaal fan van de hengsels <3

 • Seija
  oktober 23, 2016

  Prachtig in zijn eenvoud!

 • withlovebyeva
  oktober 23, 2016

  Instant stijl, vilt en leer!

 • JoChapeau
  oktober 23, 2016

  Zo mooi ! Vilt is echt wel een dankbaar produkt om mee te werken.

 • Tialda
  oktober 24, 2016

  Wauw! Er ligt hier al tijden een stuk vilt klaar…. en nu ik jou tas zie krijg ik gelijk zin om er mee aan de slag te gaan! Keischoon..

 • Naomi
  oktober 24, 2016

  Mooi, die eenvoud!

 • Kelly
  oktober 25, 2016

  Als ik dik vilt zie, zie ik er ook meteen opbergmanden in. Maar deze tas is natuurlijk ook wel heel erg wauw! <3

 • Kirsten
  oktober 26, 2016

  Wat een prachtige tas! Welke afmetingen heb je gebruikt?

  • Annelies
   oktober 29, 2016

   De tas is ongeveer 50cm breed bovenaan en 34cm hoog.

 • Janina Modaal
  november 8, 2016

  Wauw, wat een supermooie tas!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.