een schilderijtje van stof

Er zijn zo van die dagen dat ik goesting heb om met de naaimachine aan de slag te gaan, maar dat ik geen zin heb om te meten, passen, patronen te volgen of me al te hard te concentreren. Dan vind ik het fijn om bijvoorbeeld een knuffel te maken of me met een klein prutswerk bezig te houden. Onlangs had ik weer zo een moment en dat resulteerde deze keer in een flamingo. Een flamingo-schilderijtje uit stof.

Eerst maakte ik een eenvoudige schets in kleermakerskrijt op een stevig stuk wit katoen. De stof werd wel eerst goed gestreken en behandeld met stijfsel om wat extra stevigheid te krijgen. Vlieseline had misschien ook handig geweest, maar dat had ik niet op voorraad. Vervolgens was het een kwestie van stofjes zoeken in de juiste kleur om ze dan in de ongeveer goede vorm te knippen. Ik schrijf ‘ongeveer’ want zou nauw steekt dat allemaal niet. Het is allemaal een beetje nattevingerwerk.

Belangrijker is om met verschillende laagjes stof te werken en zo de tekening op te bouwen. Ik gebruikte een combinatie van katoen, vilt en een restje van deze stof. Het oogje en het detail aan de bek werden met de hand genaaid, de rest werd allemaal met de naaimachine gestikt. De keuze in naaldstop bij de Bernina kwam hierbij heel goed van pas.

Ook mijn nieuwe schaartje was een droom om hierbij te gebruiken. Ik kocht het deze zomer bij het ondertussen ter ziele gegane Stoffen Pauwels en ik ben er super content van! Het is een tussenmaatje en daarom juist zo handig: klein genoeg voor draadjes af te knippen en groot genoeg om stukjes stof bij te knippen. (Eigenlijk is het een knoopsgatenschaar, maar we weten allemaal dat ik er jamais een knoopsgat mee ga open knippen.)

Enfin, ik ben heel content van mijn stoffen schilderijtje en toevallig had ik nog een witte lijst liggen waarin mijn flamingo goed tot zijn recht komt. Ondertussen heeft hij al een vaste plaats op de kast gekregen.

 

fabric flamingo
fabric flamnigo in progress

een schilderijtje van stof

schaar Mercchant & Mills
fabric-flamingo

 

14 Responses
 • Wapiti
  oktober 30, 2016

  Heel mooi! Jij hebt niet veel nodig om geweldige dingen te maken. Ik vind je creatieve brein telkens weer een super bron van inspiratie.

 • katleen van roy
  oktober 30, 2016

  Wauw ! Een prachtig schilderij !

 • cindy@ateliergeorgette
  oktober 30, 2016

  dat is echt heel mooi! zou wel niet goed weten hoe ik er moet aan beginnen… 🙂

 • Plien
  oktober 30, 2016

  Oh, hij is echt leuk!

 • With Love - by Eva
  oktober 30, 2016

  Zotjes noem ik dat!

 • jochapeau
  oktober 30, 2016

  Ik heb echt verschillende keren moeten lezen om te snappen hoe jij tot zo’n mooi resultaat kwam ! Echt ! Je bent gewoon een krak !!!

 • Katrien (Marie Cadie)
  oktober 31, 2016

  Heel leuk gedaan … en supertof gestyled, dat ook. Ik kan me niet voorstellen dat het mijne er zo mooi zal uitzien. Maar ik zie hier wel weer een hype ontstaan! 😉

 • Wiek
  oktober 31, 2016

  Heel erg mooi!
  En dat knoopsgatenschaartje, heerlijk he? Ik mocht die van mijn Oma in gebruik nemen na haar overlijden. Zij gebruikte het schaartje natuurlijk nooit voor draadjes en hoekjes stof, maar ik doe het lekker wel en denk aan haar.

 • ann
  oktober 31, 2016

  amai zo schoon seg!! vreet creatief en dan nog eens heel goe gelukt… gij maakt toch altijd professioneel uitziend gerief gij he…

 • Elisse
  oktober 31, 2016

  Oh wauw, zo mooi Annelies! En wat een fijn hoekje 🙂

 • Saskia
  oktober 31, 2016

  Heel erg verrast door het resultaat. Ik las eerst je tekst en had me helemaal niet zo’n fijn werkje voorgesteld. Een nieuwe kunstvorm is geboren!

 • Eva
  oktober 31, 2016

  Echt waar. Waar blijf jij je ideetjes halen? Ik ben jaloers. En verliefd op die flamingo, dat ook!

 • Nele
  november 2, 2016

  Ik dacht eerst dat die flamingo gewoon gedrukt was en dat je die gewoon in een kader gestopt had…. Dat ziet er echt zo uit! De max!
  Al zal ik waarschijnlijk voor deze easy peasy gaan 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.