Een patroonkaart + download

Nu ik helemaal in de ban ben van het zelf kleren maken -het volgende stuk ligt al klaar om in elkaar gezet te worden- moet ik ook een manier vinden om al die patronen op een ordentelijke manier op te bergen. Bij tassenpatronen heb ik dat probleem nooit gehad omdat ik meestal zomaar iets verzon en patroondelen aanpaste tijdens het naaien en omdat het vaak rechthoekige stukken waren die ik rechtstreeks op de stof tekende. Bij kledingpatronen ligt dat net iets anders en het systeem dat ik heb is niet echt up-to-date.

Alles ligt momenteel op een stapel in een oude schoendoos; met wat geluk elk patroon bij elkaar. Niet handig en zeker niet als ik van plan ben om een kledingstuk meer dan eens te maken. Daarom dat ik vanaf nu elk uitgeknipt patroon netjes zal samen bundelen met vooraan een heuse patroonkaart.

Dit idee kwam ik tegen op Pinterest -waar anders?- en bestaat uit een A4-tje met daarop alle info over het patroon. Niet alleen de voor de hand liggende informatie zoals naam, maat, stofverbruik en benodigdheden, maar ook een overzicht van alle patroondelen, een kleine schets van het kledingstuk en extra niet te vergeten informatie. Vooral dat laatste vind ik erg gemakkelijk want ik ken mezelf en weet dat ik zoiets toch nooit onthoud.

Zo kan je er noteren welke aanpassingen er moeten gebeuren of welke je al hebt gedaan. Of de naadwaarde is inbegrepen of niet. Eventueel hoe content je bent van het patroon, maakt niet uit.

Omdat ik geen Nederlandstalige versie van zulk patroonkaart vond, heb ik er zelf eentje gemaakt. Wie wil kan deze hieronder downloaden.

patroonkaart

6 Responses
 • Wapiti
  juni 9, 2019

  Super! Ik bewaar mijn patronen in plastic mapjes in een ringmap. Ik schrijf er ook op waar het patroon vandaan komt en welke maat het is. handig voor als je ook voor anderen (kinderen, moeder, zussen, …) naait.

  Deze kaarten zijn natuurlijk helemaal het neusje van de zalm. Dankjewel!

 • Silke
  juni 9, 2019

  ik steek er ook een stukje stof bij waaruit ik het patroon gemaakt heb; in 1 oogopslag duidelijk over welk kledingstuk het gaat. Bij sommige patronen zitten dan 3 of 4 stukjes stof. Jouw kaart erbij zou het echt compleet maken. Bedankt!

 • Kéa Boot
  juni 10, 2019

  Meteen geprint! Wat een aanvulling! Zat al jaren te worstelen met m’n patronen. Kan het ook gebruiken voor breiwerken! Heel veel dank!

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  juni 10, 2019

  Wat netjes om het zo te ordenen!
  Mijn patronen gaan in insteekhoesjes met naam patroon, maat en voor wie.
  Daarnaast heb ik een klein notitieboekje waarin een lapje stof gaan en de instellingen van de locker. Ook zo handig. Mijn derde notitieboekje is bijna vol. Misschien ga ik wel vervolgen met jouw patroonkaarten (en daarop tevens lockerinstellingen vermelden).
  Heel veel dank voor je inspiratie!
  Groet, Ilse

 • eva
  juni 10, 2019

  Ik steek alles in plastic hemdjes, die dan per categorie (de Zoon, ikzelf, babystuff…) in een map gaan. Ik vind dat al redelijk goed van mezelf, maar deze patroonkaarten zijn helemaal ‘the bomb’! Misschien maak ik er eens tijd van om ze te printen en te gebruiken, ergens komende zomer, merci! Want die extra info; dat is echt een goeie!

 • silke & lana
  juni 10, 2019

  Ik leer hier veel bij. Stukje stof bijvoegen doe ik ook, maar lockerinstellingen (en eventueel steekgrootte, enz…) kan ook nuttig zijn. Ik moet mijn opbergsysteem eens herzien en aanvullen met de nuttige tips die hier staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.