Een nieuw bed

De bedoeling was om enkel een nieuwe matras te kopen, maar van het een kwam al snel het ander en uiteindelijk werd het een heel nieuw bed. Je weet misschien wel hoe dat gaat: “Als ik dan toch investeer in een degelijke matras, misschien kan ik dan ook beter ineens een echte lattenbodem kopen in plaats van op een ooit zelfgebouwde mdf-constructie te slapen. En eigenlijk hè, zou ik graag een bed hebben met extra opslagruimte onderaan want ik kom toch wat plaats te kort. En het moet ook wel een mooi bed zijn. En niks met stoffen bekleding want een allergie. En het moet een hoog bed zijn. En…zo kwam ik aan een hele waslijst met wensen/eisen voor mijn nieuw bed. “

 

Al snel werd het duidelijk dat ik zoiets niet in de winkel ging vinden. Was het een mooi bed, dan had het geen opslagruimte. Had het dat wel, dan was het een lelijk bed en moest ik ervoor naar Duitsland. Zelf maken was dus de boodschap en zo verdiepte ik me in de wereld van multiplex, lattenbodems, scharnieren en gasveren. Na grondig onderzoek werd er een plan opgesteld en met de hulp van mijn vader werd er een bed ineen geknutseld. Het bed op zich is super simpel: een rechthoekige bak uit multiplex met vier latten waarop de matras kan rusten. Ik wilde het frame aan de buitenkant zo sober mogelijk houden en geen zichtbare vijzen hebben. Daarom werd er gekozen om aan de binnenzijde metalen hoeken te gebruiken om de boel bij elkaar te houden.

Op zich ben ik helemaal geen fan van multiplex, maar bij gebrek aan een ander betaalbaar en praktisch materiaal koos ik daarvoor. Ondertussen ben ik al wat gewend geraakt aan het uitzicht, hoewel ik nog sterk overweeg om het bedframe te schilderen.

Dit frame is een goede 50 cm hoog en de lattenbodem rust ongeveer 10 cm lager wat in combinatie met de matras een bed geeft van 70 cm hoog. Ideaal om in en uit te stappen en het zorgt voor een zee aan opbergruimte onderaan. Om hier gemakkelijk aan te geraken werd het bed uitgerust met gasveren. Dit zijn veren gevuld met stikstofgas en duwen in jouw plaats het gewicht van de matras en de lattenbodem omhoog.  Je vindt ze bijvoorbeeld ook terug aan de kofferklep van auto’s. Handige dingen dus en echt noodzakelijk voor dit project.

Na wat zoekwerk vond ik gasveren met bijhorend bedscharnier (die zorgen ervoor dat de matras van de muur wordt weggetrokken). Alleen was het niet zo simpel om de druk van de veren op voorhand te bepalen. Kies je voor een te lage druk dan blijft de lattenbodem niet omhoog staan wanneer je het bed opent. Kies je een te hoge druk dan blijft het bed enkel gesloten wanneer er iemand op ligt. En ga dan maar eens naar het toilet ’s nachts.

De lattenbodem vond ik bij Ikea en bleek ideaal voor dit project: gemaakt uit metaal en met afgeronde hoeken. Er zaten ook metalen poten bij die tot 1 langere poot werden geknutseld om extra ondersteuning te geven in het midden. Aan het uiteinde bevestigde ik nog een handvat uit leer om de lattenbodem omhoog te trekken. Omdat het uit zo’n soepel materiaal is gemaakt kan het gemakkelijk verstopt worden achter het frame wanneer het niet nodig is. Ook past het mooi bij de sobere vormgeving die ik voor ogen had.Wat mij nu nog rest is om fatsoenlijke opbergboxen te kopen om al die rommel in kwijt te geraken, om het bed nog te voorzien van een afwerkingslaag (vernis of verf?) en om ooit eens te investeren in mooie linnen lakens. Met nog eens een gemeende dankjewel voor alle jullie linnen-tips bij mijn vorige blogbericht!

De details:

 

9 Responses
 • LaFilleHella
  mei 20, 2018

  Wauw, respect! Zelf zo’n mooi bed in elkaar knutselen, bravo! 🙂
  En super handig die opbergruimte, dat moet ik onthouden!

 • Linda Cambré
  mei 20, 2018

  Geen woorden voor! Jij blijft verrassen!

 • Carla
  mei 20, 2018

  Een prachtig bed hebben jullie!!En veel opbergruimte gecreëerd!

 • Kelly
  mei 20, 2018

  Wauw, wauw, WAUW! Zo’n mooi (en stoer) project!
  Mijn lief wil ook ooit zelf een bed maken, dus ik stuur hem dan weleens door naar hier voor tips.

 • withlovebyeva
  mei 21, 2018

  Jij kan toch echt alles hé!

 • oon
  mei 21, 2018

  Zo mooi! Ik ben ook aan het kijken voor een nieuw bed en dit is heerlijk in zijn eenvoud (uiterlijk dan toch, het in elkaar knutselen zie ik me zelf nog niet doen).

 • liebest
  mei 21, 2018

  wauw !! ik heb het meteen gepind.. dit wil ik ook maken !!

 • Lies
  mei 21, 2018

  Ik ga dit onthouden en jouw idee vermoedelijk schaamteloos na-apen.

 • Liana
  mei 25, 2018

  Wauw wat mooi. Knap gewerkt. Je hebt me weer ceel inspiratie gegeven. Top.
  Merci.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.