Een linnen jurk & Veritas magazine giveaway

Ken je die scène [spoiler alert] in “The Sixth Sense” waar die kleine fluistert: “I see dead people.” En dat er vervolgens koude rillingen over je rug lopen want dat had je helemaal niet zien aankomen? Wel ik had net dezelfde ervaring toen ik het patroon van deze jurk wat beter bekeek. “I see buttons.” was het in mijn geval en ik kan u zeggen de horror en de bijhorende koude rillingen waren exact hetzelfde als in die film met dat enge blonde kind. Nu wist ik wel dat het een uitdaging voor mij ging worden om zo’n kleed ineen te krijgen, maar op een hele rij verborgen knopen; daar had ik niet op gerekend.

 

 

Toen Veritas me vroeg om met een van hun nieuwe stoffen en een patroon uit hun nieuwe magazine aan de slag te gaan, zag ik dat als een echte uitdaging. Kleren naaien en ik zijn namelijk nooit een goede combinatie geweest. Maar een nieuwe Lente, een nieuwe wind (die uitdrukking klopt niet helemaal precies) en dus wilde ik graag nog eens een poging wagen. Het werd een sobere jurk zonder mouwen uit een linnen/viscose mengeling. Ik had de keuze uit verschillende kleuren en de blauw/witte strepenstof sprak me direct aan, maar ik wist dat een stof met een dessin me extra onnodige stress ging geven en dus koos ik -geheel tegen mijn gewoonte in- voor rood gewassen linnen.

Zoals ik al zei zag ik dit als een uitdaging en daarom koos ik bewust voor een patroon met wat details; een striklint, zakken in de naad en blijkbaar dus ook een verborgen knopenpad, hoewel ik dat laatste pas zag toen ik de werkbeschrijving onder ogen kreeg. Op dat moment was het echter te laat om nog van koers te veranderen en besloot ik als een dapper meisje om online morele steun te vragen en gewoon aan de slag te gaan.

Stap 1 was om ergens in de krochten van de zolder op zoek te gaan naar patroonpapier (wat ik niet bleek te hebben) en om vervolgens alle patroondelen over te nemen. Hier werd al duidelijk waarom ik kleren naaien niet zo leuk vind: dat is dus enorm veel werk! Niet dat ik te klagen had, want alle patroondelen stonden netjes waar ze moesten staan op het patroonblad en alles stond ook duidelijk uitgelegd. (Buiten 1 patroondeel dat tegen de stofvouw moest liggen en dat niet deed op dat kleine tekeningetje en bij mij dan een kleine kortsluiting in mijn hoofd veroorzaakte. Wat te doen?!) Ik maakte mijn gewoonlijke maat 38 en dat paste achteraf perfect.

Bij stap 2 deed ik nog iets dat ik normaal gezien nooit doe: alle randen van de patroondelen vooraf afwerken met de overlock. Niet de meest opwindende job, maar achteraf gezien wel eentje die het werk waard was. Ik heb nog nooit zo’n mooi afgewerkt kledingstuk gemaakt. Het zorgde er ook voor dat alle delen voor 1 keer netjes op elkaar paste. Waarschijnlijk komt dit gewoon door de nauwkeurigheid waarmee het patroon getekend is, maar nooit eerder kwam dit voor bij mij. Meestal zit er hier en daar wel verschil op van een 0,5 of 1 centimeter en daar was hier geen sprake van. It was like clockwork!

Stap 3 was dan het uiteindelijke ineen zetten van alle stukken stof. Dit ging verbazend vlot tot ik aan het knopenpad kwam. Ondanks de uitgebreide info en tekeningen in het magazine, kreeg ik er kop noch staart aan. Ook hier zal het wel liggen aan mijn onkunde om naai-instructies te lezen, maar ik weet dus nog steeds niet wat “afstikken” is. Na een half uur plooien en nadenken ging het spreekwoordelijke lampje branden en naaide ik een erg proper knopenpad in mekaar. Al zeg ik het zelf. De overige instructies waren wel duidelijk, zeker als je al eens eerder kleding maakte.

Stap 4 bestond uit de gevreesde knopen en bijhorende knoopsgaten en laat dit nu verbazingwekkend genoeg het leukste deel van het hele naaitraject geweest zijn! Ik wist dat mijn naaimachine dit kon, maar ik was vergeten hoe bijzonder gemakkelijk dit ging. Een speciale naaivoet en op drie knopjes duwen en een knoopsgat was geboren!  Ook het aanzetten van de knopen deed ik grotendeels met de naaimachine (de laatste stap het ronddraaien van het garen onder de knoop deed ik nog met de hand) en ook dit was een genot om te doen. Knoopsgaten: niets om je zorgen over te maken! (Als je een bereidwillige naaimachine hebt tenminste.)

Stap 5 was de laatste en misschien wel de belangrijkste stap: het kleed aandoen. Spijtig genoeg was dit ook de domper op de feestvreugde want het kleed flatteert mij compleet niet. Best wel spijtig omdat ik echt zo content was van mijn werk en het patroon. Een patroon waar trouwens helemaal niets mis mee is, maar eentje dat gewoon niet voor mijn lijf geschikt is zo blijkt. Hoog gesloten en zonder mouwen maakt van mij een vierkant en de zakken (die ik trouwens ge-wel-dig vind want 1.zakken! en 2. echte, diepe zakken en niet van die onbruikbare vrouwenkledingzakjes) zitten voor mij, in combinatie met dat striklint, op een nogal onflatterende plaats. Het maakt mijn heupen nog breder en daar zit ik niet op te wachten. Zonder striklint dan maar, dacht ik, maar dan verlies je alle vorm en ook dat is niet een geweldige look. Ik ben een moeilijk meisje, ik weet het.

Ondanks dat alles op een anti-climax uitdraaide kijk ik niet ontevreden terug op mijn zelf-maak-kleding-avontuur. Ik kan eerlijk zeggen dat ik het eigenlijk heel leuk vond om dit kleedje te naaien. Niet alleen omdat het resultaat zo goed meeviel, echter ook omdat ik weer vanalles heb bijgeleerd over kleding naaien. Dingen die voor doorgewinterde naaisters waarschijnlijk peanuts zijn, maar voor mij als mijn Mont Ventoux aanvoelde.

Het heeft mij in ieder geval warm gekregen om een volgend kledingstuk te naaien. De stof is er al en het patroon zit al in mijn hoofd. Nu moet ik het alleen nog ergens in papieren vorm vinden.

Voor wie zich ook wil wagen aan een zelfgemaakt kledingstuk,

mag ik van Veritas 3 Veritas Naaien Magazines uitdelen.

Je kan zowel op Instagram, Facebook als hieronder een kans wagen.

Laat gewoon een berichtje achter en op vrijdag kies ik de winnaars.

Ik verzeker u de patronen zitten goed ineen, mijn lijf gewoon iets minder.

Update: de winnaar is bekend: Valerie, kan je me jouw gegevens doorsturen en dan gaat het magazine zo snel mogelijk op de post. De andere twee winnaars worden bekend gemaakt op Facebook en Instagram. Dank aan iedereen om mee te doen!

 

53 Responses
 • An Coppens
  mei 28, 2018

  Ik doe graag mee om het Veritas tijdschrift te winnen. 🍀

 • Annie
  mei 28, 2018

  Hierbij waag ik mijn kans om het patroon te winnen!

 • Evelien Anné
  mei 28, 2018

  Waar kledingstukken naaien voor jou aanvoelde als de Mont Ventoux, deed het naaien van tassen dat met mij. Maar jouw heerlijke blog hielp me die vrees wat te overwinnen… En jouw enthousiasme over het veritasmagazine doet mijn zin in een selfish-sewing projectje alleen maar toenemen. Ik doe graag mee aan de give-away!

 • Karen
  mei 28, 2018

  Mooi, dat rode gewassen linnen. Jammer dat de jurk uiteindelijk niet je dat bleek. En ‘afstikken’ daar heb ik ook nog nooit van gehoord 😅

 • Leontien
  mei 28, 2018

  Allereerst, wat maak jij altijd mooie foto’s. Ook deze zijn allemaal zo mooi.
  En deze jurk is ook zo mooi gemaakt. Ik naai geregeld kleding, maar ik heb ook nog steeds een vrees om knoopsgaten te maken. Ik probeer dat altijd maar te vermijden. Ik ben heel benieuwd naar je volgende creatie, of het nu een tas is of een kledingstuk.
  Het blad van Veritas kennen we hier in Nederland niet, dus ik waag graag een gokje om een editie te winnen.

 • Nele
  mei 28, 2018

  Oh keileuk! Ik doe mee om een naaiboek te winnen. Tja het risico van zelf iets maken en dan achteraf vinden dat het je niet zo staat: ook al tegengekomen.

 • Lesley
  mei 28, 2018

  Wat jammer dat het patroon geen match was. De rode kleur vind ik prachtig gekozen. En oh; wat een mooie tops staan er op de voorpagina van het magazine! Ik doe ook graag mee.

 • Leen
  mei 28, 2018

  Helemaal gewonnen voor dat leuke kleedje. Knap gedaan !
  Pas bij de vorige editie hetveritas naaimagazine ontdekt en super enthousiast – nieuwsgierig naar wat er nu weer instaat … ik doe ook graag mee !

 • iltje
  mei 28, 2018

  Mooi, ik waag mijn kans om het boek te winnen!

 • Eve
  mei 28, 2018

  Ik doe graag mee. Op hoop van zegen dat er iets flatterend in staat voor mijn vormen

 • Valerie
  mei 29, 2018

  Ik doe ook graag mee. Ik ben benieuwd. Ik vind het erg mooi gemaakt.

 • Katleen
  mei 29, 2018

  Ik vind het geslaagd kleedje. Ik waag graag mijn kans want heb nog nooit iets uit een Veritas tijdschrift gemaakt. Ik ben nieuwsgierig.

 • Miek
  mei 29, 2018

  Knopenangst, ik ken het..vooral omdat mijn machine zo een handig knopengatmaakding heeft, maar het me nog niet gelikt is om dat te laten slagen en dan ben ik gewoon te lui om ouderwets knoopsgaten te maken.. Misschien moet ik die angst ook maar eens overwinnen. Ik waag dan ook mijn kans op het veritasmagazine

 • Anne
  mei 29, 2018

  Ik doe ook eens mee! 🙂 Erg mooie stof trouwens, vind ik.

 • Evelyn Courtens
  mei 29, 2018

  Ik doe graag mee en wat een mooie stof!!

 • Delphine
  mei 29, 2018

  Ik waag graag mijn kans, al zie ik wel weer op tegen hun drukke patroonbladen maar ze zijn het waard

 • CarlaK
  mei 29, 2018

  Oh fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die die naaiinstructies vaak absoluut niet snapt ! Dat is soms precies geschreven in een taal die ik niet machtig ben ;-).
  Kan je je neklijn niet wat uitdiepen om het kleddje te redden, zo zonde dat het anders in de kast moet blijven.
  Zo’n boekje wil ik ook wel, om te naaien voor Marte, mijn eigen lijf zit wel goed ineen, maar niet volgens de gangbare proporties 🙂

 • Paspelpoes Joke
  mei 29, 2018

  O, zo zonde, het is een prachtige jurk. Maar ik ken het gevoel o zo goed. Om die reden naai ik dan eigenlijk ook bijna niet meer voor mezelf.
  Prachtige foto’s en je hebt me geïnspireerd om ook eens een verborgen knopenpad te maken. Zo schoon, vind ik dat.
  Ik keek het boekje nog niet in, maar de cover ziet er al uitnodigend uit. Ik doe dus graag mee.

 • Jozefien
  mei 29, 2018

  Ai, ik snap je besognes. Zakken op de foute plaats zijn hier ook geen winner. Op de foto’s vind ik het nochtans goed meevallen, maar da’s misschien kwestie van de juiste hoek vinden 😉. In ieder geval, bedankt voor de waarschuwing, als ik een Veritas tijdschrift krijg, begin ik met een ander patroontje 😇

 • Ellen B
  mei 29, 2018

  Ik waag mijn kans!

 • Aurelie
  mei 29, 2018

  Jammer dat de jurk je niet past, want ze ziet er fantastisch mooi en netjes afgewerkt uit! Ik waag bij deze ook mijn kans 😉

 • Marjolein
  mei 29, 2018

  Oh nee wat irritant als t niet past!!! Ga je nog n nieuwe poging doen? Ik vind t altijd lastig om te beoordelen of iets gaat staan of niet… maar ik zou best zo’n tijdschrift willen winnen

 • Laura
  mei 29, 2018

  Wat een leuke uitdaging ben je aangegaan, jammer dat het uiteindelijk resultaat niet dat is wat je gehoopt had!
  Ik doe graag mee aan de wedstrijd om een magazine te winnen. X

 • Hanneke
  mei 29, 2018

  Wat goed dat je de uitdaging bent aangegaan en er zo positief op kan terugkijken! In NL zijn we toch wel een beetje jaloers op de Veritas, dus het lijkt me erg leuk om een boekje te winnen.

 • Carla
  mei 29, 2018

  Ik waag een kansje op het Veritas boekje!Jouw foto’s zijn de max! Jammer dat het kleedje niet voor jouw lichaam is,hopelijk kan je er iets aan veranderen of iemand anders blij mee maken.Knoopsgaten maken vind ik niet erg,mijn machine doet dat voor me en knopen aan naaien vraag ik heel lief aan mijn mama 😉 dat heb ik nog niet machinaal uit getest!

 • Mammezelle
  mei 29, 2018

  Ik vind het een schone, uw jurk. Uw foto’s tonen niets onflatterends…
  Ik ben benieuwd of de patronen bij min lijf passen, en wil er dus graag eentje winnen.

 • Liesbet Rombaut
  mei 29, 2018

  Zo mooi! Ik doe graag mee.

 • Fleur
  mei 29, 2018

  Ik vind de stof ook prachtig, en ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de strepenvariant. Ik doe graag mee.Fleur

 • Els
  mei 29, 2018

  Ik ben ook altijd zotcontent als ik weer enkele grenzen heb verlegd en zou dan ook heel blij zijn met het veritasboekje!!!

 • Els M
  mei 29, 2018

  Dat lijf dat minder goed ineen zit als het patroon.. klinkt bekend! Maar ik wil het er toch nog eens op wagen dus doe graag mee met de actie!

 • Davina
  mei 29, 2018

  Zo jammer dat het niet echt flatterend is voor je figuur, ziet er prachtig uit, met mooie details 🙂
  Ik doe graag mee!

 • Elise
  mei 29, 2018

  Al enkele keren het magazine in mijn handen gehad. Nog nooit gekocht. Ideale moment om eens uit te proberen!

 • Anja Wouters
  mei 29, 2018

  Jammer van je jurk. Wel mooi stofje. Ik heb nog nooit een boekje van veritas gebruikt dus wil ik wel 1 wonnen om te proberen

 • Aurélie
  mei 29, 2018

  Ik waag graag mijn kans! Ik heb dit weekend iets vergelijkbaars meegemaakt: een patroon getest, maar het is niet 100% mijn model … Altijd een beetje jammer, maar weer veel bijgeleerd 🙂

 • Katriend
  mei 29, 2018

  Ik doe mee, graag! Je kan niet blijven stofjes kopen voor ‘als ik ooit eens…’ 🙂

 • MiekeM
  mei 29, 2018

  Ik doe graag mee 😀

 • Charlotte Backaert
  mei 29, 2018

  Een boekje kan er altijd nog bij…en ook graag een beetje tijd om alles te maken 😀.

 • Marloes
  mei 29, 2018

  Mijn machine kan dat ook zo goed als automatisch, knoopsgaten. Maar je moet natuurlijk nog steeds zelf parameters brussen/instellen. Blijft stresserend om het te verprutsen op het einde vind ik.
  Dat gezegd zijnde, ik waag graag mijn kans voor het Veritas-magazine!

 • nobutterfly
  mei 29, 2018

  Oh wat spijtig dat het je dan niet flatteert! ik waag wel graag mijn kans, ik heb het boekje nog nooit geprobeerd en wil dat wel eens doen

 • Kaat
  mei 30, 2018

  Ik heb de blauw-wit gestreepte linnenstof van veritas al verwerkt tot een bloesje en het is een superstofje! Ik ben heel nieuwsgierig naar het tijdschrift en of het inderdaad goede werkbeschrijvingen zijn, want ik heb er nog nooit mee gewerkt. Eentje winnen zou leuk zijn 🙂

 • Tine
  mei 30, 2018

  Hou dat kleed gewoon om in de tuin te werken ofzo, lijkt me los van het flatteren wel aangenaam om te dragen.
  Ik wil dat boekje van veritas wel graag om zelf een en ander uit te proberen.

 • Hilde
  mei 30, 2018

  Niets mis met dat lijf, alleen geen match met dit patroon. Hoewel dat op de foto’s best meevalt. Maar ik kan het wel, zonder mouwen is voor mij ook niet evident.
  Ik doe graag mee voor een exemplaar!

 • Melissa
  mei 31, 2018

  Nog nooit genaaid uit het Veritas magazine, maar misschien dat ik nu de smaak te pakken ga krijgen 🙂

 • Monique van Rijswijk
  mei 31, 2018

  Wat leuk, ik doe graag mee!

 • Anne
  mei 31, 2018

  Ik vond je blog via de facebook-pagina van veritas.
  Als beginnende naaister zou ik heel blij zijn met een exemplaar van het nieuwe naaimagazine! Ideaal om inspiratie op te doen voor mijn nieuw projectie voor in de naailes! 😀

 • Astrid
  mei 31, 2018

  Ik wil best ook wel zo’n magazine winnen om mijn eerste stappen te zetten in de wereld van zelf mooie dingen naaien.

 • Miet
  mei 31, 2018

  Momenteel zit ik in dezelfde fase van het proberen kledij maken. Een knopenpad heb ik nog nooit geprobeerd, maar het lijkt mij ook wel een leuke uitdaging.
  Graag zou ik dus ook het Veritas magazine willen winnen.
  Hopelijk wordt mijn resultaat even geslaagd.

 • Leen
  mei 31, 2018

  Ik doe graag mee! Tijd om die naaimachine nog eens van onder het stof te halen!

 • Tinne
  mei 31, 2018

  Nieuwe patronen zijn altijd leuk om mijn ongebruikte stoffen weg te werken! (dan hebben we daarna ineens weer plek om er een paar nieuwe uit te gaan zoeken 😉 )

 • Sara
  mei 31, 2018

  Wat een mooie stof, jammer dat het je het kleedje uiteindelijk niet zo mooi vindt. Ik doe graag mee voor deze magazine, ziet er een interessante editie uit.

 • May
  mei 31, 2018

  Super mooi kleedje en een exemplaar zou op het juiste moment zijn. Morgen, vrijdag mag ik naar huis, ziekenhuisopname en moet het nog 4 weken rustig aandoen, dus tijd genoeg om het tijdschrift te door bladeren en iets moois uit te kiezen. Tijd om te naaien zal ik ook wel hebben.😉

 • Engelien
  juni 1, 2018

  Super mooi patroon! Dus ik doe heel graag mee.

 • Carina Winkelmans
  juni 24, 2018

  Heel simpel, maar mooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.