Een kimono zonder patroon

Een tijdje geleden kocht ik een prachtige stof bij Madeline de Stoffenmadam met de intentie om er een jurk van te maken. Maar na mijn vorige poging tot het maken van een kleedje was ik ineens niet meer zo zeker van mijn stuk. Want wat als dit ook niet zou passen? Dan had ik al die prachtige stof zomaar verknoeid. Daarom liet ik de stof nog wat langer in de kast liggen en dacht ik verder na vooraleer ik er de schaar in zette. Het zal waarschijnlijk Pinterest geweest zijn dat mij nadien op het idee bracht om er een kimono van te maken.

Na het bekijken van talloze tutorials ging ik uiteindelijk met deze aan de slag en dat beviel me erg goed. Het zijn praktisch allemaal rechthoekige stofdelen en je kan alles op maat aanpassen. Ik maakte bijvoorbeeld de kimono een beetje langer en de mouwen wat smaller. De originele versie heeft geen halsbeleg, maar gewoon een smalle zoom.  Ik tekende en naaide er wel eentje hoewel ik nu niet weet of dat wel zo’n goed idee was. Het ziet er wel mooi afgewerkt uit zo, maar het plooit altijd naar buiten en het trekt de voorpanden ook wat omhoog. Ik heb het gevoel dat ik constant mijn kraag aan het goed leggen ben. 

Buiten dat minpuntje gerekend, ben ik kei content van mijn zelfgemaakte kimono. Het is een zalig stuk om te dragen omdat het zo simpel en licht is en voornamelijk ook omdat het een zalige stof is. Het is linnen met (als ik het goed onthouden heb) viscose in. Hierdoor voelt ze heerlijk zacht aan en zit er ook een beetje stretch in. 

Ondertussen is het al een van mijn favorieten geworden om te dragen ook al zit dat beleg niet helemaal juist. Ik denk er sterk aan om dit er toch uit te halen en misschien de zoom af te werken met een rolzoomvoet of zoiets. Maar dat moet ik dan eerst ook nog eens bekijken want ik weet niet hoe dat in zijn werk gaat.

13 Responses
 • Carla
  juni 17, 2018

  Wat mooi gemaakt.Misschien met een klein steekje (met de hand) je beleg vast naaien?

 • piekep
  juni 18, 2018

  ik zou proberen de zoom vast te zetten met een stukje dubbelklevend vlies, zoomband heet dat geloof ik

 • Lies
  juni 18, 2018

  Mooi seg! Jij wordt nog een professionele kleermaker 😉

 • withlovebyeva
  juni 19, 2018

  Je zou je beleg toch ook gewoon kunnen vastzetten? In confectiekleding doen ze dat ook vaak.

  • Annelies
   juni 22, 2018

   Ik wist dus niet dat dat de gangbare manier is om een beleg te maken. Ik heb dat vooraf op internet opgezocht en er is dus heel erg weinig informatie te vinden over hoe je nu juist een beleg afwerkt en al dan niet vastzet. Misschien moet ik dat maar eens proberen! (nu ik weet dat dat ‘mag’ :-))

 • Anske
  juni 21, 2018

  Ziet er goed uit. Ik werk meestal niet met beleg om dat probleem. Ik werk af met een biais lintje, mooi afgewerkt dan en niets dat kan trekken. 🙂

 • Salesa
  juni 22, 2018

  Hoi. Prachtig item! Een tip van mijn naaijuf.
  Ik naaide een top van dunne stof en had een beleg gemaakt maar dat krulde naar buiten op. Advies: vanaf schoudernaad beleg inknippen en dan een klein zoompje instikken of een basisbandje.

 • Ilse
  juni 25, 2018

  Via via kom ik op jouw blog terecht. Wat een leuke dingen maak je.
  Handige fruittasjes, deze mooie kimono, de jurk die prachtig gemaakt is (maar helaas niet naar wens zit … jammer) …
  Ik ga volgen wat voor moois je nog meer gaat maken!
  Groetjes, Ilse (by-ik.blogspot.nl)

 • Lisette
  juli 7, 2018

  Wat een mooie kimono! Het lijken altijd van die vormeloze dingen, maar dat is deze helemaal niet (stiekem een beetje jaloers op deze 😉)

 • eva
  februari 12, 2019

  Maar echt, hoe schoon is dit? Ik ben zo’n grote fan van bloemenstoffen, en vooral als de bloemen groot zijn. Misschien ga ik je na-apen, want dit lijkt me wel iets voor mij ook (alleen niet in’t blauw dan). Prachtig.

 • Oeyen liesbeth
  februari 27, 2019

  Hoi , super mooi is deze , mag ik vragen waar jij het patroon van had ??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.