een Kerstbûche met chocolade

Kerstmis is voor mij een tijd van gezelligheid, familie en cadeautjes, maar vooral een tijd van ongegeneerd, lekker en veel eten. Niet dat ik de rest van het jaar erg bezig ben met gezond en puur (ugh, dat woord!) eten. Ik ben meer van het principe dat je je gif moet mengen en vooral alles met mate moet eten. Zoals mijn vader altijd zegt: “Alles waar ‘te’ voorstaat is niet goed, behalve tevreden.”

Maar met de feestdagen wordt dus ook dat principe overboord gegooid en is het genieten van begin tot eind. Er is toch steeds het vooruitzicht van dat nieuwe jaar en een nieuwe kans op een gezonde en vitale ik, die al dat geschrans enigszins verantwoordt. Of toch met de mantel der liefde ontkenning bedekt.

Dit jaar wordt het dessert een ouderwetse Kerstbûche met een vulling van mascarponecrème. Voor het biscuit gebruikte ik het succesrecept van mijn moeder. Ze kreeg het meer dan 30 jaar geleden van een dame waar ze een ziekenhuiskamer mee deelde. Het is een eenvoudig recept maar levert steeds een perfecte biscuit op. De vulling maakte ik al eerder voor deze koekjes en is ook steeds een hit. Het originele recept kun je hier vinden.  

kerst3

kerst kerst2 kerst5 kerst6


Kerstbûche met mascarponecrème

(voor +/- 6 personen) 

  • 4 eieren
  • 75 gram zelfrijzende bloem
  • 25 gram maizena
  • 155 gram suiker
  • een beetje bloemsuiker
  • 225 gram mascarpone
  • 175 gram donkere chocolade
  • 2,5 dl room
  • 200 gram chocolade naar keuze voor de boompjes
  • Klop de eieren los en voeg 100 gram suiker toe. Klop tot een bleek, schuimig mengsel.
  • Voeg heel voorzichtig de gezeefde bloem en maizena toe: vouw het onder het beslag, niet roeren!
  • Leg een stuk bakpapier in een ovenschaal en giet het beslag hierop. Strijk glad.
  • Bak ongeveer 7-10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  • Leg ondertussen een stuk bakpapier op het werkblad en bestrooi genereus met bloemsuiker.
  • Als de biscuit klaar is, ontvorm deze dan en plaats op het bakpapier met de bloemsuiker.
  • Rol de biscuit voorzichtig, samen met het bakpapier, op en laat afkoelen.
  • Smelt de donkere chocolade au bain-marie.
  • Klop de slagroom en de overige suiker op totdat die lobbig is. Roer ook de mascarpone een beetje los met een vork.
  • Meng de slagroom, mascarpone en gesmolten chocolade tot een homogene massa. Laat opstijven in de koelkast.
  • Smelt de chocolade naar keuze au bain-marie en doe deze in een diepvrieszakje. Draai de bovenkant dicht en maak met een satéstokje of prikker een klein gaatje in de onderkant.
  • Teken met de chocolade kleine figuurtjes op een stuk bakpapier en laat afkoelen.
  • Ontrol de biscuit. Besmeer met een laag van de mascarponecrème, maar laat aan 1 zijde ongeveer 5 centimeter vrij.
  • Begin aan de overstaande zijde met rollen en besmeer nadien ook de buitenkant met een dikke laag mascarponecrème.
  • Werk af met de chocolade figuurtjes.

kerst7

Zalig Kerstfeest!

3 Reacties

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *