een juwelenrol

Hoe gemakkelijk sommige mensen in de omgang kunnen zijn, zo moeilijk zijn ze soms om een gepast cadeautje voor te vinden. Zo ook de ontvanger van deze juwelenrol. Niet omdat ze een moeilijk mens is of omdat ze een eigenaardige goesting heeft, maar gewoon omdat er geen marge is. Oftewel is het mooi, oftewel is het lelijk. Punt uit. Dus toen ze met de briljante suggestie kwam aanzetten om een juwelenrol voor haar te maken, was het niet zozeer de vraag of dit mij wel ging lukken, maar wel: gaat ze het mooi vinden?

De bedoeling was dus om een tasje te maken om haar juwelen op een veilige en stijlvolle (dat diepvrieszakje ging echt niet meer!) mee te nemen naar het buitenland. Ze moet regelmatig naar van die chique bedoeningen in chique hotels en dan hoor je chique -lees: black tie– aangekleed te zijn met de daarbij horende lange kettingen, fancy ringen of armbanden. Oorbellen draagt ze niet, dus daar hoefde ik geen rekening mee te houden.

Voor het ontwerp van de juwelenrol ging ik bij Pinterest ten rade. Ik zocht op ‘travel jewelry case’ en kreeg direct een overdaad aan mogelijkheden. Na een eerste poging met rits en een ‘ik zit een beetje vast’-moment , besloot  ik om het simpel te houden en voor een eenvoudig envelop-model te gaan. Ik vond nog een tassensluiting die al jaren in de schuif lag en perfect bleek voor dit projectje.

Voor de binnenkant was het belangrijkst dat er een opbergmogelijkheid was voor (lange) kettingen. Daarom maakte ik kleine lusjes uit leer die open- en dichtgaan met fijne drukknoopjes. Zo hangen de kettingen vast en onderaan worden ze opgevangen in een vakje afgewerkt met een losse elastiek. Zo blijven zelfs de langste kettingen goed in de juwelenrol zitten.

Verder voorzag ik links twee vakjes met een drukknoopje en rechts 1 groter vak dat afgesloten wordt met een verborgen rits. Zo is er ruim plaats voor armbanden, ringen en horloges.

Dan was er dus nog de vraag welke stof ik ging kiezen om dit ontwerp tot stand te brengen. Mijn eerste idee was een sober, zwart nepleer, maar dat bleek een grote faux-pas te zijn. Ik gebruikte het in mijn eerste ontwerp met rits en het trok op niks. Maar echt, het blijft altijd verrassend hoe iets in mijn hoofd er ‘stijlvol’ uitziet, maar dan in ‘het echt’ ergens tussen marginaal en gatlelijk blijkt te zitten.Optie B dan maar, een prachtig donkerblauw fluweel uit de stoffenvoorraad met een overschot van deze bloemenstof voor de voering van de vakjes.

Eens het ontwerp op punt stond, ging het maken redelijk vlot. Zelfs het werken (de eerste keer!) met Peltex ging verbazend vlot. Alleen de laatste stap was de spreekwoordelijke druppel en was er een beetje teveel aan: de bies rondom. Deze stikte ik eerst met de naaimachine vast om dan de andere kant helemaal rondom met de hand vast te zetten. Een monnikenwerkje maar het maakte het wel de moeite waard. De afwerking ziet er tip-top uit en de nieuwe eigenares was bijzonder opgetogen met haar juwelenrol. Yes, succes!
10 Responses
 • Linda
  januari 19, 2019

  Wauw!

 • Wapiti
  januari 19, 2019

  Dat die rol met plezier aangenomen werd, verbaast met absoluut niet. Super gemaakt en helemaal in de stijl van de chique bedoeningen.

 • withlovebyeva
  januari 19, 2019

  Ik vind dat hier weer getuigen van uit-zon-der-lijk veel perfectie en geduld. Wauw. Chanel is zwaar overgewaardeerd ten opzichte van jou.

 • Emmely
  januari 19, 2019

  Wat een stijlvol ontwerp! Ik had nog nooit van een juwelenrol gehoord, maar draag zelf ook alleen een horloge…

 • Saskia
  januari 20, 2019

  Stel je voor dat je niet bijzonder opgetogen bent met deze juwelenrol. Hoe stijlvol zeg, echt zo mooi. Ik denk dat ze eigenlijk ook meteen een heel stijlvolle handtas mee heeft op haar tripjes naar het buitenland. Want niemand hoeft te weten hoe het er binnenin uitziet als je op een chique zakenlunch zit, toch?

 • Eva
  januari 20, 2019

  Amai Annelies, hoe stijlvol! Ik zie in mijn hoofd nu ook duidelijk het verschil met de zwarte nepleer-versie 🙈
  Ik zou ook zéér in mijn nopjes zijn met zo’n kado!

 • Silke & Lana
  januari 22, 2019

  Goed gevonden, ik had nog nooit van een juwelenrol gehoord. En weeral heel mooi afgewerkt, proficiat!

 • liezewiezewoes
  januari 22, 2019

  dat ze prachtig is! En lol voor de rol die tussen marginaal en gatlelijk zat! 😀

 • Anske
  januari 27, 2019

  Oohh ik had gehoopt dat ze het niet mooi ging vinden, dan had ik het wel willen hebben 🙂 super mooi weeral!

 • Katrien | KATRIENETTE
  januari 30, 2019

  Fantastisch leuk om te mogen lezen hoe je zoiets uitvoerde van idee tot prachtresultaat! Echt knap en doordacht gedaan. Ik ben wel benieuwd naar de lederen “proefversie” want ik denk dat “gatlelijk” nog een discuteerbaar begrip is 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.