Een handgemaakte leren riem

Tijdens de voorbije winter ging het niet zo goed met mijn vaders gezondheid waardoor hij op een paar weken tijd 13 kilo vermagerde. Ondertussen voelt hij zich terug een pak beter en zijn er ook een paar kilo’s terug aangekomen, maar bijlange niet alle dertien. Geen erg uiteraard (er mocht wat af) nadeel is dat zijn broeken nu niet meer fatsoenlijk passen. Veel mensen zouden dat dan als een reden zien om te gaan shoppen, maar mijn vader niet. Waarom veel geld uitgeven aan een nieuwe garderobe als je gewoon een broeksriem kan dragen? Dat die riemen nu natuurlijk ook te groot zijn, daar wordt over gezwegen.

Dus loopt hij dezer dagen rond met riemen die ook te lang zijn voor zijn nieuwe tailleomtrek en daarom beloofde ik hem om een nieuwe riem te maken. Een degelijk leren exemplaar dat fatsoenlijk past.

Nu heb ik dat nog nooit van mijn leven gedaan, maar met Pipi in het achterhoofd en Youtube aan mijn zijde, begon ik er aan. Ik zocht en vond twee goede tutorials online die stap voor stap laten zien hoe alles in zijn werk gaat. Blijkt dat riemen maken eigenlijk helemaal niet moeilijk is, maar dat het (zoals zo vaak) vooral een kwestie is van het juiste materiaal te hebben. En toevallig had ik alles in huis.

Doorheen de jaren heb ik al verschillende materialen en gereedschap verzameld: bijvoorbeeld oude gespen van kapotte riemen of van lelijke exemplaren uit de kringwinkel, leerverf dat ik gebruikte voor dit tasje, een riemsnijder, een gaatjestang en natuurlijk ook leer. Ik had nog een grote lap, dik leer liggen dat ik eigenlijk iets te dik vind om hengsels van te maken en dus ideaal was voor dit projectje.

Hoe je nu precies zo’n riem maakt, ga ik hier niet uitleggen. Daar zijn andere mensen veel beter in. Ik volgde gewoon alle stappen:

 • de riem en het lusje snijden
 • de uiteinden vorm geven
 • uitsparingen maken voor de gesp en rivetten
 • het leer afschaven
 • de kanten afschuinen
 • het leer kleuren
 • de randen polijsten
 • de gesp, het lusje en de rivetten bevestigen
 • passen en een aantal gaatjes knippen

Omdat ik alleen graag dingen afgeef waar ik compleet tevreden over ben, maakte ik eerst een test exemplaar voor mezelf. Op zich werd het een goede riem, hij doet perfect zijn werk, maar ik leerde wel dat het kleuren van het leer beter kon en dat ik iets grotere rivetten moest gebruiken. Niet zozeer uit praktische overwegingen, maar eerder uit een esthetisch standpunt.

Mijn vader was in de wolken met zijn op maat gemaakte riem en draagt hem sindsdien met veel trots. Mission accomplished!

tutorial: dezedeze

 

7 Responses
 • Katrien
  oktober 5, 2017

  Supercool, zo’n custom made riem!

 • vanmiek
  oktober 6, 2017

  Knap, zeg!

 • eva
  oktober 6, 2017

  Keicool! Dat is zo een accessoire waarvan ik het nooit in mijn hoofd zou halen dat zelf te maken. Ik heb daar waarschijnlijk ook de fors niet voor 😉 Gij duidelijk wel: geweldig schoon!

 • els
  oktober 6, 2017

  Super gedaan! Een goede broeksriem is goud waard. Die bleke kleur vind ik heel mooi.

 • Vink
  oktober 6, 2017

  Echt kei-knap! Ik ben jaloers op al je leer-kunsten!

 • Naomi van Soft Cactus
  oktober 6, 2017

  Geweldig mooie riem! Ik draag gewoonlijk een exemplaar voor mannen die dan meestal een fractie te lang zijn! Ik wenste dat ik uw gerief in huis had!

 • Vera Bryssinck
  december 22, 2020

  Beste, ik zou graag ook zo een riem uit tuigleer maken. Waar vind je de uitleg over de kanten afschuinen, kleuren en polijsten?
  Het materiaal hiervoor kan ik wel kopen bij Berten in Zonhoven. Ik volg marokijnbewerking in Lokeren , maar daar maken we klassieke riemen die genaaid worden uit fijn leder.
  Alvast bedankt! Msch kan je me links sturen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.