een tulband-handdoek: tutorial + patroon

Pierenverdriet. Dat is waarschijnlijk de beste manier om mijn haar te beschrijven. Ik heb namelijk lang, fijn en erg steil haar in een peper & zout kleur en zonder echte coupe. De goesting om hier in 2017 verandering in te brengen is groot, alleen ontbreekt het mij nog aan inspiratie, het vinden en vertrouwen van een goede kapper en voornamelijk van de nodige durf. Maar tot het zover is (en ik misschien een nieuw haar-was-regime nodig heb) blijf ik bij mijn vertrouwde ritueel, namelijk: water, shampoo en een handdoek. 

Die handdoek draai ik na het wassen tulband-gewijs op mijn hoofd en die blijft daar dan als ik de deur niet uit moet (post uit de brievenbus halen niet meegerekend) gerust 2 uur zitten. Nu begint zo’n grote handdoek na een tijdje wel wat door te wegen en vaak ook weg te schuiven en daarom maakte ik een tulband-handdoek. Veel kleiner dan de normale variant en doordat je het ding kan vastzetten met een elastiek en knoop, blijft die lekker lang op zijn plaats zitten.

Het is enorm gemakkelijk om zelf zo een tulband-handdoek te maken. Hieronder kan je in een paar stappen lezen hoe dat moet en vind je een link naar het patroon.

tulband handdoek

tulband nodigNodig:

 • badstof (ongeveer 70 x 65 cm)
 • een knoop
 • bijpassend garen
 • een naald
 • 10 cm (smalle) elastiek
 • patroon (hier)
patroon knippen

Leg de stof dubbel met de goede kanten op elkaar en knip het patroon uit, zonder extra naadwaarde. Ik plaatste de rechte zijde van het patroon gelijk met de afgewerkte kant van een handdoek, zo was verdere afwerking overbodig. tulband naaienWerk de kanten af met een zigzag-steek en leg de twee delen met de goede kanten op elkaar. Stik de gebogen rand. Eventueel kan je de naad open strijken en doorstikken.elastiekPlooi de rechte zijde 1 cm naar binnen en speld vast. Vouw het stukje elastiek dubbel en speld vast ter hoogte van de markering (precies naast de net gestikte naad), de uiteinden onder de zoom. Stik de zoom.  knoop vastzettenNaai de knoop aan de buitenzijde vast, ter hoogte van de markering. Klaar!tulband collage

18 Responses
 • CarlaK
  januari 9, 2017

  Superhandig voor kinderen ook, is hier jarenlang in gebruik geweest.
  Dat kaartje elastiek met handgeschreven maten …. smelt !

  • Annelies
   januari 11, 2017

   Tof hè, die elastiek. Komt uit zo’n echte oude-vrouwtjes-naaikoffer.

 • Sandy
  januari 9, 2017

  Wat een praktische tutorial…en zo schoon in beeld gebracht!

 • withlovebyeva
  januari 9, 2017

  Pierenverdriet, dat idee was nu nog nooit in mij opgekomen bij het zien van uw haar! Integendeel! Maar wel weer een prachtige tutorial.

 • Khadetjes
  januari 9, 2017

  Vrouw toch, pierenverdriet begot!!!
  Maar zelf ‘gezegend’ zijnde met een haardos waar zelfs de kapper van zegt “tja, moeilijk haar hé” kan ik me er wel iets bij voorstellen. Ik bonjour hier mijn te-naaien-verlanglijstje helemaal ondersteboven en ik maak zo’n ding voor dochterlief haar pluimpjes, ideaal en net wat we nodig hebben…. bij deze bedankt!
  —oh, en dan toon ik hoor uiteraard jouw foto, wedden dat ze dan “net hetzelfde” wil. En nee, dan heb ik het niet over de knoop of de kleur van stof #schaterlach—

  • Annelies
   januari 11, 2017

   Haha, het gras is altijd groener aan de andere kant zeker? Ik droom namelijk van ‘moeilijk’ haar!

 • jochapeau
  januari 9, 2017

  Hé, ik zal laatst zo’n tulband-handdoek bij Decathlon en dacht nog : “dat zou handig zijn” (want ja, ik pas ook jouw methode toe tot nu toe !), maar nu jij mij gewoon zomaar zo’n handige tutorial en patroon bezorgt, komt het er misschien wel sneller van 🙂 Dikke merci !

 • Riet
  januari 9, 2017

  Die ga ik meteen mentaal opslaan en zo snel mogelijk maken! Mijn dochters hebben haar dat voornamelijk ontembaar is, de ene heeft haar voor vijf, de andere heeft sliertjes die gelukkig krullen. Maar 1x per week moet er masker op en een warme handdoek, en dan aanhoor ik een klaagzang dat die handdoek niet wil blijven zitten voor de volle 6 minuten die nodig zijn. Dat lijkt me hiermee verleden tijd!

 • eva maria
  januari 9, 2017

  Geweldig! Ik loop hier ook zo rond, met mijn dikke kop haar (te veel haar, kan dat?). Dus ja, gepind!

 • Kelly
  januari 9, 2017

  Oh ik kan dat net écht niet verdragen, zo’n handdoek zo lang op mijn kop! Hoe langer ik dat laat zitten, hoe platter en raarder mijn haar valt. 😀 Maar ik wou wel even zeggen: Mooi, hoe je zo’n simpel ding weer zo mooi in beeld weet te brengen!

 • Mriet
  januari 9, 2017

  Die ga ik ook maken, niet voor mijn eigen 3 prut sprietjes, maar voor het prachtige lange, dikke haar van mijn dochter. Heel hartelijk bedankt voor het patroon met uitleg

 • Babbe
  januari 10, 2017

  Wat een fijne tutorial! En hele mooie foto’s ook 🙂

 • Soft cactus
  januari 11, 2017

  Geweldig! Ik heb hier nog enkele metertjes badstof liggen. Voor mijn haar is dat niet nodig, maar voor dat van de meisjes zou dat wel handig zijn! Zou dat patroontje ook goed van maat zijn voor een jong tienerhoofd of best wat verkleinen dan?

  • Annelies
   januari 12, 2017

   Het is een gemakkelijk patroon om te verkleinen omdat het niet exact moet passen zoals een kledingstuk. Naargelang de grootte van het hoofd of de hoeveelheid haar kan je het formaat veranderen. Marleen (zie reactie hieronder) maakte de tulband 2 cm kleiner voor haar vierjarige dochter en die zit perfect.
   Misschien eens eentje maken en passen vooraleer je de rechte zoom stikt. Zo kan je indien nodig er nog wat centimeters afdoen vooraleer verder af te werken?

 • Marleen
  januari 12, 2017

  Bedankt voor de tutorial! Ik heb hem meteen gemaakt voor mijn dochter van 4 jaar oud. (2 cm verkleind en prima van maat!) Ze is er erg blij mee en loopt na het douchen nu niet meer met lange natte haren die een eeuwigheid duren voor ze droog zijn, maar met een mooie tulband. Bedankt!

  • Annelies
   januari 12, 2017

   Zo tof dat je de handdoek direct gemaakt hebt! 🙂 Voor een kinderhoofdje is die inderdaad misschien wat groot, dus fijn om te horen dat je het patroon gemakkelijk kan aanpassen en dat het toch perfect zit.

 • christine (creastine)
  januari 23, 2017

  Dit vind ik nu eens super creatief gedaan. Ik haal altijd na een 5- tal minuten de handdoek er uit dus ik heb het nog niet nodig. Maar het is een toffe cadeautip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.