Een camouflage tas

Of het nu gaat om naaien, grafisch werk, taarten bakken, lassen, bomen snoeien of wat dan ook vanaf het moment dat je iets min of meer kan dan mag je er zeker van zijn dat mensen gaan vragen om iets te maken of te doen voor hun. In mijn geval is dat dan meestal een tas maken (of het een of ander inkorten) en uit ervaring weet ik dat zoiets ALTIJD meer tijd en moeite vraagt dan eerst gedacht. Daarom maak ik dan ook geen tassen meer op bestelling. Tenzij het iets is voor een van mijn favoriete mensen of omdat het een projectje is waar ik echt zin in heb en met veel plezier en goesting aan kan werken. En deze tas was er zo eentje.

Bovenstaande WhatsApp kreeg ik een paar maanden geleden van een vriendin. Gewoon een screenshot van een tas met daaronder: ‘Tof hé’. Nu heb ik zelf niet zoveel met camouflage stof, maar het model van de tas sprak me wel aan en ik had de tijd en vooral de goesting om nog eens een tas te maken.

Meestal werk ik zonder vast patroon en begin ik vanuit een simpele schets met daarbij wat afmetingen. Deze keer had ik dus een foto als startpunt, maar geen afmetingen. Daarom voerde ik de foto door Google afbeeldingen en na wat zoekwerk vond ik de originele tas. Gelukkig stonden daar een aantal maten bij en kon ik me toch op iets baseren (hoewel ik de tas uiteindelijk wel wat groter tekende). Ik wou er ook geen exacte kopie van maken want 1. dat is niet netjes en 2. dat is ook gewoon niet plezant om te doen. 

Zo maakte ik het bodemstuk een stukje hoger en plaatste ik de hengsels verder uit mekaar want dat is een pak handiger. Aan de buitenzijde voegde ik een extra vakje toe en de hengsels naaide ik langer door dan bij de originele tas. Vervolgens moest ik op zoek naar stof. De kaki bodemstof is een overschotje van mijn boek en komt van bij Les Tissus du Chien Vert. Het is een van mijn favoriete stoffen ever: heel stevig, een super kwaliteit en voelt geweldig goed aan. Kortom een droom om mee te werken. De camouflage stof was moeilijker te vinden en bracht me uiteindelijk bij het stockhuis in Sint-Niklaas.

Daar vond ik twee camouflage stoffen: een katoenen en een nylon versie. Die eerste sprak me het meeste aan, maar die was véél te dun om een tas van te maken. De nylon daarentegen was perfect van dikte en stevigheid, maar omdat die 100% synthetisch was stond ik er wel een beetje sceptisch tegenover. Uiteindelijk won de nylon stof en ik heb het me nog geen moment beklaagd. Het is eigenlijk een ideale stof is om tassen mee te maken. Je kan er alleen niet echt een strijkijzer op zetten. De binnenkant van de tas maakte ik van een stevige, zachte, witte stof. Ik voorzag twee zakken: eentje dat achter de voering gestikt zit en sluit met een rits en een tweede opgestikte zak, afgewerkt met een bies in buitenstof. Op dit zakje stempelde ik, om in de hele militaire-kitzak-camouflage-trend te blijven, de initialen en geboortejaar van de eigenares. Hiervoor gebruikte ik textielverf en lettersjabloontjes die ik al jaren heb liggen en eindelijk van pas kwamen.

Omdat het fotograferen van de binnenkant van een tas geen sinecure is, maakte ik voor het ineen naaien van de voering al een paar foto’s. Zoveel duidelijker!

Voor de fournituren koos ik een brons kleur. Ik weet niet meer waarom, maar de kans is groot dat ik de perfecte rits in huis had en dat die toevallig bronskleurig was. Die rits plaatste ik deze keer een beetje verzonken en dat bevalt me erg goed. Ik dacht altijd dat dat redelijk moeilijk was, blijkt dat dus helemaal niet het geval. De rits kreeg als afwerking nog een leren trekker, vastgezet met een rivetje.Waar ik in het begin niet echt warm liep voor de camouflageprint ben ik nu toch overstag gegaan. Het heeft wel iets. Net zoals ook het werken met een synthetische stof me wel bevalt. So much so, dat ik ondertussen al bezig ben met een tweede tas in nylon. camouflage bag

buitenstof – bodemstofvoering 

14 Responses
 • Eefje
  oktober 22, 2017

  Ik zou je tassen wel eens in het echt willen zien en vooral voelen. Geen idee wat ik me bij nylon moet voorstellen.

  • Annelies
   oktober 22, 2017

   Goh, ik denk toch dat dat nylon is. 🙂 Of polyamide of zoiets. Je kan het vergelijken met rugzakkenmateriaal, of het soort waar ze afdekzeilen mee maken. Heel stevig en dichtgeweven en het rafelt niet. Best fijn om mee te werken!

 • Griet De Smedt
  oktober 22, 2017

  fan van jouw vakmanschap!

 • karla
  oktober 22, 2017

  Geen fan van camouflagestof maar ik moet toegeven, deze tas heeft echt wel iets! Knap!

  • Annelies
   oktober 22, 2017

   Dat had ik ook! In het begin was die camouflagestof ook niet direct mijn stijl, maar nu ben ik eraan gewoon geraakt en vind ik het eigenlijk wel heel cool.

 • Paspelpoes Joke
  oktober 22, 2017

  Super tof model! Volgens mij heb je er iemand heel erg blij mee gemaakt!

  • Annelies
   oktober 22, 2017

   Ja, hoor. Ze was er heel content mee en omdat ze niet wist dat ik de tas had gemaakt, maakte de verrassing het nog leuker!

 • Anja VH
  oktober 22, 2017

  Wat een mooie tas! Die details maken het geheel af!

 • CarlaK
  oktober 23, 2017

  Die details !!!!! Vroeger wou ik niets in camouflagestof kopen voor mijn zonen, omdat dat me te militaristisch was. Tot de jongste zei dat hij toch echt graag eens een boswachterstrui wou, toen bekeek ik het met andere ogen.

 • liezewiezewoes
  oktober 23, 2017

  toptas! En herkenbaar: kan jij mijn broek wat inkorten? ik trok een gat in mijn short, kan jij dat repareren? Kan jij zo eens rap een trui breien?

 • eva
  oktober 29, 2017

  Oh, wauw. Vakmanschap weeral. Net echt. En schoon bovendien!

 • annick
  november 6, 2017

  Echt… Alles klopt he… ik hou van die details, die afwerking, die metalen details… fan fan fan… dat en van uw foto’s… Dat fort, het hoort er helemaal bij. Tijd, geduld en vakmanschap: dat zijn de termen die ik bij u vind passen… Fan, echt!

  • Annelies
   november 11, 2017

   Amai, wat een complimenten. 🙂 Hier wordt een mens stil van…
   Dank je!

 • Naomi van Soft Cactus
  november 10, 2017

  Coole tas!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.