drie kleine DIY’s

De voorbije week was meer een ‘knutsel’- dan een ‘naai’week. Aangezien ik noch de stoffen, noch de inspiratie had om iets fatsoenlijks te naaien, ging ik aan het DIY’en. Als kind knutselde ik al heel veel en ik doe het nog steeds graag. Het is zoals je op mijn About-pagina kan lezen: “Wanneer ik met mijn handen kan werken ben ik het gelukkigst.” Daarom vandaag 3 kleine DIY’s met klei, leer en ik kan het niet laten, toch ook een beetje naaien.

 

magneten van Fimo

Een tijdje terug kreeg ik een doos van Veritas met daarin allerhande knutselmateriaal. Heel leuk want er zaten voornamelijk dingen in waar ik nog nooit mee had gewerkt, zoals Fimo bijvoorbeeld. Een soort klei die heel lang kneedbaar blijft en die je in een half uur kan afbakken in de oven. Nu had ik niet meteen een doel hiervoor tot ik ergens op Pinterest magneten tegenkwam gemaakt uit Fimo. Op mijn juwelen Pinterest bord zag ik dan weer een paar gefacetteerde oorbellen en zo kwam ik op het idee om de twee te combineren.

Veel uitleg is hier niet nodig. Je maakt eerst een bolletje van de klei, vervolgens snijd je met een heel scherp hobbymes er rechte vlakken af. Bak nadien de vormpjes 30 minuten in de oven op 110° en laat afkoelen. Omdat ik de kleur niet zo geweldig vond, heb ik ze nog een laag zilveren lak gegeven en ten slotte er een klein magneetje op gekleefd. Klaar!

Conclusie: Fimo is een kei tof product om mee te werken en ik ben al aan het nadenken wat ik kan doen met de witte variant.

een speldenkussen

Voor mijn Pfaff naaimachine maakte ik jaren geleden al een speldenkussen en het is een van de meest handige voorwerpen in de naaikamer. Dus een speldenkussen voor mijn Bernina kon niet achterblijven. Alleen zat ik wat gewrongen met de plaatsing van de brede elastiek omdat de Bernina toch wat meer knopjes en kabels heeft dan de Pfaff.

Dit euvel was echter snel opgelost door de brede elastiek te vervangen door twee smalle stukken. Deze passen nu netjes om de kabels heen en een stuk dubbelzijdige tape ter hoogte van het kussentje zorgt ervoor dat alles netjes op zijn plaats blijft zitten. Om assorti te zijn met de Bernina gebruikte ik een rood-wit gestreepte katoen. De maten van het kussentje paste ik een beetje aan om beter te passen op deze machine.

Het patroontje en de werkwijze kan je hier vinden.

leren kastgrepenLeather pulls DIY - leren handvaten

Leren handgrepen zijn absoluut niet nieuw in DIY land. Je hebt ze waarschijnlijk al vaak zien passeren op allerhande sites. Zelf had ik ze nog nooit gemaakt, tot vandaag dus.

Zo’n 20 jaar geleden kocht ik een wit kastje bij Ikea dat tot op de dag van vandaag nog steeds in redelijk goede staat is. Behalve de handgreepjes dan. Ofwel ‘draaien ze zot’ ofwel zijn ze afgebroken en daarom leek me dit het ideale project om er leren exemplaren op te zetten. Ook dit was een snelle en gemakkelijke DIY, het vraagt alleen het juiste materiaal en gereedschap. De afmetingen zijn aan te passen aan je eigen smaak.

Ik sneed leren riempjes van 18 mm breed en 110 mm lang en maakte er drie gaatjes in (vanuit het midden gemeten): op 1 cm van elk uiteinde en een derde op 3,5 cm van de kant. Bij Hubo kocht ik bouten van 5mm doormeter, dezelfde diameter als de oorspronkelijke handgrepen. Vervolgens is het een kwestie van het leer te plooien, bout erdoor en deze binnenin de lade vast te zetten met de bijhorende moer. Easy peasy dus, maar wel met een grootse impact. Het kastje heeft echt een tweede leven gekregen.

Leather pulls DIY - leren handvatenLeather pulls DIY - leren handvatenLeather pulls DIY - leren handvaten

5 Responses

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.