DIY: herbruikbare groenten- en fruitzakjes

Elke keer als ik in de winkel kom, erger ik mij dood aan de mensen die een zakje pakken voor hun groenten en fruit. Drie peren? Die moeten in een zakje. Een kilo tomaten? In een zakje. Een bloemkool? U raadt het al: ook die gaat in een zakje. Nu beschouw ik mezelf niet echt als een groen meisje, maar al die onnozele zakjes, daar gaat mijn haar van rechtstaan. Daarom neem ik nooit zo’n plastiek ding ook al krijg ik daardoor heel soms een vuile blik van het Colruyt personeel.

 

DIY produce bags

Uiteraard is het gemakkelijker en sneller om in 1 beweging die 5 courgettes in de weegschaal te leggen. Dat weet ik ook wel en daarom doe ik dat meestal zelf aan de kassa. Toch mis ik soms die verdomde zakjes en toen ik deze Instagram post tegenkwam en wat later deze, wist ik wat me te doen stond. Zelf herbruikbare tasjes maken.

Eerst ging ik naar de stoffenwinkel op zoek naar geschikte stof. Deze moest stevig, licht en een beetje transparant zijn. Ondanks de honderden rollen stof vond ik niet wat ik zocht; oftewel te duur, oftewel op bestelling. En zoveel geduld had ik nu ook weer niet. Tijd voor plan B dan maar en dat bestond uit de kringloopwinkel. Daar vond ik een groot stuk voile. Iets met pauwen en bloemen, lekker kitsch, maar wel perfect voor mijn tasjes. Lang & niet te breed en na een wasbeurt terug fris wit. Kwam daarbij dat de voile van goede kwaliteit was en ochot ochère 3 euro kostte. Een win- win situatie, zeg ik u.

DIY produce bagsDIY produce bags

Het ineen naaien van de zakjes was eigenlijk geen werk want een patroon was hier overbodig. Ik maakte verschillende formaten en werkte ze af met restjes gekleurd katoen. Een dubbele koord zorgt ervoor dat de tasjes bovenaan sluiten. De naden stikte ik dubbel, een soortement Engelse naad zeg maar. Zo ziet het er netter uit en zijn ze zeker stevig genoeg. Een korte werkbeschrijving van de zakjes kan je hier vinden.

Of ze ook daadwerkelijk een meerwaarde gaan opleveren in de praktijk zal ik pas maandag in de winkel weten. Ik heb er alvast goede hoop op.

DIY produce bagsUPDATE: Ik kreeg al verschillende vragen en opmerkingen in verband met deze zakjes (bijvoorbeeld de terechte opmerking over het extra gewicht) en daarom schreef ik een vervolgblogpost met nieuwe en verbeterde zakjes!
DIY produce bags

Voile: Kringloopwinkel

Katoen: blauw, roze, geel

Soundtrack tijdens het naaien: Hamilton


De winnaar van de BLOS berenstof had u ook nog van mij tegoed: FELKE is de gelukkige en mag mij contacteren om haar adresgegevens door te geven. De beren gaan dan zo snel mogelijk op de post. Dank aan iedereen die heeft meegedaan!


 

46 Responses
 • Readkapke
  april 22, 2017

  Yes! Ik zag al meerdere van dit soort zakjes voorbijkomen, maar ze zien er meestal vrij suf uit en/of veel gedoe (heel fijn garen in een zakje haken), maar dit past helemaal in mijn straatje, leuk vakantieklusje 🙂 Bedankt!

 • Wikkelgatjes
  april 22, 2017

  Wel zuster, dat vind ik nu eens een kei kei kei goed idee zie!!! Ik ga dat ook eens maken!

 • eva
  april 22, 2017

  Dit staat al even heeeeel hoog op mijn nazilujst maar jammer genoeg vond ik ook nog niet de geschikte stof. Ideaal deze!

  • eva
   april 22, 2017

   *naailijst dus (my god, wát typte ik daar?! 🙄)

   • Annelies
    april 23, 2017

    Na twee keer lezen zag ik daar wel het woord ‘naailijst’ in, maar de eerste keer was even schrikken. Eva en de Nazi’s…ik wist even niet wat ik moest denken! 😉

   • Alice
    juni 10, 2018

    😂😂😂

  • Anja Peeters
   april 26, 2017

   Bij Ikea kun je Teresia gordijnen of stof kopen: 1,99 per meter (1.50 breed) of kant en klare gordijnen (2 stuks van 3.00 x 1.45 mtr voor 7,99 euro. Daar kun je veel zakjes voor naaien !

 • majella
  april 22, 2017

  ja, ik ben ook zo’n zakjespakker (schaamrood op de wangen) maar omwille van ‘hygiëne’ verkies ik die zakjes.
  Stomme reden als ik het zo neer getypt zie dus ik zal me ook wagen aan jouw idee

 • Linda Cambre
  april 22, 2017

  Ik zet deze zakjes alvast op mijn verlanglijstje … nieuwjaar duurt nog lang (gelukkig) … hopelijk hebben ze in de kringloop nog wat stof 😊

 • jochapeau
  april 22, 2017

  Zo grappig ! Deze week dacht ik nog, ik zou eens herbruikbare groentenzakjes moeten naaien, maar ik vroeg me nog af welke stof daar dan het meest geschikt voor zou zijn …
  (ik dacht aan een polyester-achtige stof met gaatjes in die ik in mijn voorraad liggen heb)
  Maar ondertussen weet ik nu dus ook dat jouw engelse naad oplossing ook een supertip is !
  Ik weet zeker dat het colruyt personeel dit zal appreciëren, liever dat dan weer eens 6 puntpaprika’s apart in die kar zien liggen (die ik dan ook netje meehelp in de weegschaal leggen) !

 • Kelly
  april 22, 2017

  Ik gebruik ze al jaren en krijg zelden rare blikken. Ik maakte ze ook uit voile, van een gekregen gordijn dat ik recykleerde 🙂 Fijn om te zien dat je hier ook meer mee bezig bent!

  • Annelies
   april 23, 2017

   Ik had van jou niets anders verwacht! 🙂 Jij bent dan ook het groene geweten van Blogland en dat bedoel ik oprecht als compliment. Grote bewondering hier voor jouw consequente en toegewijde manier van leven. Ik doe mijn best en probeer een balans te vinden tussen ‘ecologisch verantwoord’ en ‘haalbaar & praktisch’. Meestal zijn het kleine dingen, maar ik geloof graag dat die toch ook een verschil maken… 🙂

 • withlovebyeva
  april 23, 2017

  Mijn boodschappen gebeuren meestal in verpakkingsvrije winkels (we hebben er 2 in Leuven, hoera!), maar als ik in de Colruyt ben schaam ik mij ook voor al dat afval. Ik kreeg enkele van die zakjes via Dagen Zonder Vlees en ben daar heel content mee, al zijn ze niet doorzichtig en dus onhandiger dan dit voor het kassapersoneel. Misschien moet ik ooit ook eens aan zelfmaak doen 🙂

 • Kris
  april 23, 2017

  Goeie tip dat gordijnenstof uit de kringloop. Ik gebruik die zakjes al jaren maar dan wel “gekochte”… erg dat ik daar ooit mijn geld aan uit gaf. Ik krijg alleen maar goeie reacties. In de Bioplanet trekken ze standaard 30 gr. af voor het zakje. Colruyt en Okay en de andere supermarkten doen dat nog niet! Je sleuf in katoen is heel mooi maar maakt je zakje wel iets zwaarder. Op termijn ben je dan voor je “ecologische streven” wel wat extra aan het betalen. Hoeveel wegen jouw zakjes eigenlijk? Meer dan die standaard 30 gr.? Sinds kort is er nu ook een verpakkingsloze winkel in Mechelen. Ook de moeite hoor! Mooi aanbod en geweldig lieve mensen. Misschien een tip? En neen, ik heb geen aandelen. 🙂

  • Annelies
   april 23, 2017

   Ik heb ze even gewogen, de 4 verschillende formaten, en ze schommelen allemaal rond de 30 gram. Dus ik zal inderdaad een fractie meer moeten betalen. Tenzij ik naar Bioplanet ga, maar dan geef ik weer meer geld uit aan de producten…
   Mechelen is spijtig genoeg een beetje uit de buurt, hopelijk komt er dichterbij ook zo’n winkel want ik vind het een geweldig initiatief!

 • Tialda
  april 23, 2017

  Wat een pracht idee! Ben benieuwd naar je ervaring maandag! Zullen de stickers er goed op blijven plakken? (Maar ook weer niet te goed?)

  • Kristien
   april 24, 2017

   Ik plak mijn stickers altijd allemaal samen op de doos cornflakes of zo die ik heb gekocht. Want alle fruitjes zitten samen in een katoenen zakje. Ik vind dat altijd leuk om tegen de kassier(ster) te zeggen haha. Soms zijn ze wat in de war, maar niemand heeft ooit raar gekeken! 😊

   • Annelies
    april 24, 2017

    Ha, wat een simpel, maar geniaal idee om al die stickers ergens anders op te kleven. Moet ik zeker onthouden!

 • CarlaK
  april 23, 2017

  Praktisch, milieuvriendelijk en nog schoon ook !
  Doe je een update na de winkelbeurt ?
  Liefs!

 • Anne
  april 23, 2017

  Ik erger me dood aan al die plastic zakjes, meestal nogal luidruchtig tegen mijn wederhelft, die dan meestal berustend zijn wenkbrauwen eens optrekt en weer laat vallen.
  Heel leuk idee, ik ga eens kijken of ik ergens geschikte stof heb in één of andere schuif.
  Ik zag onlangs ook stoffen broodzakken, nog zoiets. Te koop, wel. Ik zou er gewoon ook beter zelf maken.
  (vraag me wel af in welke mate mijn wederhelft zijn wenkbrauwen gaat optrekken bij het zien van zulke zakjes, ahum)

 • Luce
  april 23, 2017

  ik gebruik ook zo’n zelfgemaakte zakjes. Ik kocht daarvoor één meter van deze stof bij Ikea
  http://www.ikea.com/be/nl/catalog/products/20256151/
  Het is een soort van gordijnstof, heel licht en helemaal niet duur, 0,99 euro voor één meter.

  • Annelies
   april 23, 2017

   Ja, daar heb ik nadien ook nog aan gedacht! Schoon stofje ook, hè? Lijkt me ideaal voor zo’n tasjes.

 • fieke
  april 23, 2017

  Zo’n prachtige zakjes! Ik heb dezelfde als Kelly van TFTC en ik kocht ze bij Kudzu. Ik krijg ook vaak vragen over het extra gewicht, maar ik betaal dan liever een halve cent meer (bij wijze van spreken) dan mee te doen aan al dat plastic.
  Nog wel een werkpuntje voor Colruyt: als je van Collect&Go doet, krijg je wel al dat plastic in huis. Zelfs één limoen of één avocado wordt dan in een apart zakje gedaan. Zucht…

  • Annelies
   april 24, 2017

   Had Moeder Natuur nu maar voor een beschermingslaagje gezorgd bij een limoen of avocado…een schil bijvoorbeeld 😉

 • Anske
  april 23, 2017

  Ik erger mij vooral aan het aantal afval dat je zowiezo na de winkel hebt. Alles zit in een doosje en zakje en dan nog eens apart verpakt.
  Dus ik negeer de zakjes ook altijd! 😀
  Zelf zakjes maken staat hier al lang op de top do! Een super idee om er zo een stof voor te gebruiken! Heb ik hier ook nog liggen! 😀 Merci voor de schot onder mijn kont om het eindelijk ook eens te gaan doen!

 • nobutterfly
  april 23, 2017

  Ik kocht er bij ikea, helaas niet doorzichtig. Deze zijn echter super!

  • Annelies
   april 24, 2017

   Oh, hebben ze dat bij Ikea? Kei tof, moet ik eens bekijken!

 • karla
  april 23, 2017

  Topidee! Alleen vrees ik mijn eigen nonchalance om ze te vergeten… Toch eens proberen en die goede gewoonte aankweken!

 • Marijke
  april 24, 2017

  Super!! En ze zijn ook erg leuk met de gekleurde randjes.
  Je hebt mij aan het denken gezet.. Om de bloemkool gaat bij mij geen zakje. Maar bonen kan ik niet anders vervoeren hoor haha

  Fijne week!!
  Groetjes Marijke
  (zusjeknus.com)

 • Janet
  april 24, 2017

  Wat een goed idee! Komt op mijn to
  Do lijstje te staan. Bedankt voor de tip!

 • Ivy
  april 24, 2017

  Tijdens “Dagen zonder vlees” kon je herbruikbare zakjes gaan afhalen bij Greenway. We hebben die sinds enkele weken dus standaard bij als we naar de winkel gaan. Deze wegen zelfs maar enkele grammen meer dan de plastic zakjes. De eerste keren keken ze een beetje vreemd aan de kassa van de lokale Spar, en de kassierster haalde zelfs het fruit uit het zakje om te wegen. We hebben dan maar snel gezegd dat dat niet nodig was 😉

 • Felke
  april 24, 2017

  Opnieuw zo’n leuke post! Ik was totaal verrast dat ik onderaan het bericht mijn naam zag verschijnen als winnaar voor de berenstof! Normaal win ik nooit zo’n wedstrijdjes! 🙂 🙂 🙂
  Ik heb jou dan ook gisteren een mailtje gestuurd via jouw blog-contactformulier met mijn gegevens!

  Groetjes en nogmaals bedankt!

  Felke

  • Annelies
   april 24, 2017

   Je mailtje is goed ontvangen en de beren zijn daarstraks op de post gegaan. 🙂 Hopelijk komen ze snel aan!
   Groetjes en graag gedaan!

 • Naomi
  april 24, 2017

  Zo slim weeral en ook zo schoon in beeld gebracht! Weeral!

 • Charlotte
  april 24, 2017

  Zo’n schoon zakjes! Wil ik ook maken, maar ben nog niet echt bedreven met de naaimachine. Die Engelse naad ga ik eens moeten opzoeken 😉 En zal je foto’s nog vele malen moeten bestuderen om te begrijpen hoe het ineen zit, maar super bedankt voor de inspiratie. Ik denk dat de Vlaamse kringloopwinkels een plotse boom in hun verkoop van oude gordijnen gaan ondervinden 😀

 • Marloes
  mei 6, 2017

  Ik gebruikte ook de goedkoopste voile gordijnstof van Ikea, maar hield de afwerking zo simpel mogelijk (gewoon omgeslaan en tunnel gestikt) om geen extra gewicht te hebben. Ze zien er dus véél minder mooi uit dan de jouwe, maar ze doen hun werk!
  Ik steek mijn shoppers gewoon in elkaar, de ene in de andere, en in de binnenste shopper steek ik al mijn zelfgemaakte zakjes. Zo neem ik in één beweging al mijn shoppers en herbruikbare zakjes mee als ik ga winkelen en het bergt handig op.
  Voor wie het naaien niet onder de knie heeft, je kan ook de plastic zakjes van de winkel gewoon hergebruiken hoor! Je steekt die gewoon in je (binnenste) shopper/plooibox en je hebt alles mee!

 • Nathalie V
  mei 7, 2017

  Ik heb op verzoek van mijn wederhelft ook zakjes gemaakt om de plastic exemplaren in de Colruyt te vervangen. Ik noemde ze “patattenzakjes”. De mensen in de Colruyt hebben er niet moeilijk over gedaan, ook al zijn ze niet doorzichtig.
  Na deze post ben ik geneigd om aan die van mij ook een stukje te zetten met een koord. Uiteindelijk is dat simpel, nietwaar.
  Ik ben benieuwd naar stevigheid van de voile. Gewicht is een factor maar ook steeltjes enz.

 • Resaarcle
  augustus 25, 2017

  Nu heb ik spijt dat ik er nooit aan gedacht heb om zakjes te maken met een leuk gerecycleerd gordijn. 😔 De mijne komen ook van Kudzu en bij Okay zijn ze het ondertussen al gwoon dat ik mijn zakje kerstomaatjes leegkap in de weegschaal aan de kassa en dan weer rustig vul. Bij Carrefour vul ik het doosje van de winkel en aan de kassa kap ik het dan over en geef ik het doosje terug. Voorlopig heeft er nog niemand tegen mij geroepen dat dat niet mag 😄 dus ik blijf mijn gekke gewoonte lekker aanhouden.

 • leen
  mei 2, 2018

  Dit weekend ook zakjes gemaakt om mee naar de zelfplukboerderij te nemen. Ze wegen allen rond de 40 gr. Vind ik toch net iets te veel om ze ook in de winkel te gebruiken…
  Heb je een vervolgpost geplaatst ivm het gebruik van de zakjes? Ik vind hem nergens terug…

  • Annelies
   mei 2, 2018

   Hoi Leen,

   Ik heb nog geen vervolgpost geschreven omdat ik de zakjes nog maar zelden gebruikt heb. Ik vergeet ze steevast thuis en zit dus nog steeds met ‘losse’ groenten in mijn kar.

   Over dat gewicht heb je zeker een punt. Ik kan slecht schatten en had nooit gedacht dat die zakjes toch nog een redelijk gewicht gingen hebben. Dat had ik pas nadien door. Ondertussen heb ik de koordjes al wel verwijderd, maar ik denk dat een simpeler zakje, zonder de tunnelkoord wel beter zou zijn. Misschien is het beter om van gewone en erg dunne glasgordijnen simpele zakjes te maken.

   Groetjes!

   • leen
    mei 2, 2018

    Dank je voor je reactie.
    Binnen enkele maanden zal wel blijken of het voor mij werkt ;).

   • Adinda Postma
    juni 6, 2018

    Heb je hier (van die dunnere, minder gewicht zakjes) toevallig al een tutorial/foto’s van? 🙂

    • Annelies
     juni 11, 2018

     Nee, nog niet. Ik kocht vorige week in de kringloopwinkel al wel het geschikte stofje, nu is het dus nog enkel een kwestie van de tijd te vinden om me met het naaien en bloggen bezig te houden. Maar de follow-up blogpost komt er zeker nog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.