De Metta broek van La Maison Victor

Nu ik meer en meer mijn draai begin te vinden in het kleren naaien, werd het tijd om een broek aan mijn repertoire toe te voegen. Eerder maakte ik al wel eens broeken dus zo’n grote sprong in het diepe was het heus niet, maar dat waren er eerder van de pyjamasoort en niet de geklede variant die de Metta broek wel leek te zijn. Uiteindelijk bleek dat laatste nog mee te vallen en is het vooral de stofsoort die er voor zorgt dat de broek niet teveel op nachtkleding lijkt zoals ik proefondervindelijk mocht ondervinden.

 

 

Omdat ik nog niet genoeg zelfvertrouwen heb om ‘chique’ lees ‘duurdere’ stoffen te gebruiken om kleren te maken, koos ik voor deze broek een stuk stof uit de stoffenkast thuis. Ik denk dat het een soort wol is met een visgraatmotief (tweed waarschijnlijk?) en ze leek me perfect voor het Metta patroon. (Ik ga er trouwens vanuit dat dit ooit ook een dure stof is geweest, maar aangezien ik ze zelf  heb gekregen, speelt de prijs minder mee.)

Ik nam heel flink mijn maten op en kwam uit bij een 40/42. Ik koos dan voor de grootste maat (die broek moet wel over die heupen geraken!) en ging aan de slag. Het patroon en de werkbeschrijving waren een plezier om mee te werken en de broek zat op een wip en een gauw in elkaar. Tijd om te passen!*

Ze ging heel makkelijk aan en uit en zat comfortabel. Naar uitzicht en pasvorm toe was er echter nog wat werk aan de winkel:

 1. Ze mag iets korter (ik heb freakishly korte beentjes)
 2. Aan de heupen past ze goed, maar de rest van de pijpen mogen iets smaller
 3. Aan het voor-en achterpand zit veel te veel stof ter hoogte van de taille

Nu kon ik gewoon een maatje kleiner maken, maar dan weet ik zeker dat die broek niet over die dikke billen van mij gaat. En ik kan u verzekeren, wanneer je dan dringend naar het toilet moet: not. funny. at. all.

Poging twee drong zich dus op en omdat ik weeral niet zeker was van mijn eigen kunnen, ditmaal in de retouches-afdeling, koos ik voor een hoeslaken uit de kringloopwinkel als stof. De lengte paste ik niet aan omdat ik op voorhand wist dat dit een pyjamabroek zou worden en ik die wel graag lang heb. De achter- en voorkant veranderde ik wel een beetje. In het achterpand naaide ik twee nepen, die uiteindelijk nog niet voldeden om het teveel aan stof weg te werken en voor het voorpand volgde ik deze eenvoudige tutorial.

Die aanpassing deed wel zijn werk en het voorpand past stukken beter dan dat van Metta 1.0. Voor de eerste versie kocht ik een mooie elastiek bij Madeline, voor de tweede versie moest een lelijke elastiek dienen, die ik dan maar verstopte achter een stuk donkerblauwe tencel. Werkt even goed en is nog lekker zacht bovendien.

Ondanks het feit dat de eerste broek niet perfect past, ben ik wel blij met resultaat. Al is het maar omdat ik er iets van heb bijgeleerd. De kans is ook groot dat ik ze daadwerkelijk ga dragen aangezien ik meestal toch lange vesten of truien draag op een broek.** Alleen zal ik dan iets van legging moeten dragen onder de broek want zo’n tweed op blote huid voelt echt niet aangenaam. Jeuken dat dat doet!

 

*Ja, ik pas zoiets pas op te einde. Te laat, ik weet het, maar halverwege dingen aanpassen kan ik (nog) niet.

**Normaal gaat die t-shirt over de broek maar dan zie je het te veel aan stof niet zo goed. Daarom was ik flink en ging ik zo op de foto.

13 Responses
 • Carla
  augustus 28, 2019

  Alle 2 even tof!Misschien je tweed broek eens licht vochtig maken en een nachtje in de diepvriezer steken?Werkt toch ook bij wollen truien die prikken?!Het proberen waard volgens mij.

  • Annelies
   augustus 30, 2019

   Misschien moet ik dat maar eens proberen want ze zo dragen is echt geen optie. Bedankt voor de tip!

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  augustus 29, 2019

  Mooi hoe je aanpassingen doet, zodat het een steeds perfectere broek wordt.
  De tweedbroek doet chique aan. Leuk!
  De pyjamabroek is te mooi om met de ogen dicht te slapen …
  Groetjes, Ilse

  • Annelies
   augustus 30, 2019

   Dank je! De perfecte broek is nog niet helemaal in zicht, maar op een dag gaat die er zeker komen. Ik blijf proberen!

 • Nicole Vanden Eynde
  augustus 29, 2019

  Zalig hoe jij jezelf en de dingen die je doet/maakt kan relativeren. Ik geniet minstens even erg van je teksten als van je maaksels.

  • Annelies
   augustus 30, 2019

   Haha! Het is wat het is en het blijft uiteindelijk maar een lapje stof. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan een minder goed passende broek en een stel ferme billen.

 • Silke & Lana
  september 1, 2019

  Alletwee heel mooi, je zou de gebloemde versie ook tijdens de zomer kunnen dragen.
  Op de website van Fibre Mood staat een hele mooie uitleg over wat wanneer aanpassen bij een broek. Misschien zijn die tips voor jou interessant: https://www.fibremood.com/nl/aanpassingen-broek
  En de tip van een legging onder de broek tegen het prikken: super, zelf heb ik daar nog nooit aan gedacht. En ’t is nog lekker warm ook.

 • Tamara
  september 4, 2019

  MIjn stof voor de Metta ligt hier ook klaar… misschien toch ook eerst een testversie maken 🙂 Die tweed vind ik er wel heel hip uitzien!

 • Delphine
  september 5, 2019

  Echt heel tof geworden! De broek staat hier ook op de planning, ik kocht er speciaal een soldenstofje voor kwestie van ook wat te kunnen prutsen

 • stoffenshop
  september 24, 2019

  Het is echt super mooi geworden! Bedankt voor het delen!

 • withlovebyeva
  oktober 28, 2019

  Ik vind het echt prachtig, de combinatie van tweed met die elastiek! En zot jong, dat gij u meteen aan een broek waagt. Ik spaarde daar zeker 5 jaar kledingmaat-ervaring voor 😉

 • isabelle
  juli 11, 2020

  Heel toffe uitleg! Goed gedaan en gedurfd. Eigenlijk is het wel zo dat je moet springen of je komt niet verder hé. Een broek is echt wel tof als je dat kan.

 • Hoeven carine
  september 24, 2020

  Ook een beginneling. Een broek is ook wel eerder mijn ding dan klassieke kleedjes. Sportieve modellen vind je niet zo vaak… ga me nu ook wagen aan deze metta broek. Misschien ook best eerst met een goedkoper stofje… maar geen kriebel wol voor mij. De juiste maat en een correcte stof voor het model vind ik vaak een moeilijke… te groot..te klein….. enfin al doende leer je en het is fijn om te naaien… top off the bill is als het draagbaar is… nog veel naaiplezier…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.