chocolate (chip) cookies

Deze koekjes maakte ik al in de zomer maar vond nog niet te tijd om er over te bloggen. Na mijn blogpost van vorige week past hij wel goed in het thema USA en dus roep ik november hier op de blog officieel uit tot Amerika maand. Zo kan ik in mijn volgende post nog het filmpje laten zien dat ik maakte in New York en zo lijkt het of ik een kei echte blogger ben die ook daadwerkelijk nadenkt over haar blogkalender en content. Inderdaad, content. Wij kei echte bloggers spreken niet over inhoud, maar gebruiken vakjargon. Soit, milk & cookies dus en ik moet zeggen; deze koekjes zijn héérlijk.

Of ze even lekker zijn als de chocolate chip cookies die ik in Amerika at, is moeilijk te zeggen want ze zijn totaal anders. Op onze laatste dag in New York gingen Poppemie en ik op een queeste naar Levain Bakery. Op Insider had ik gelezen dat ze daar de allerbeste koekjes hebben die je kan vinden en dus besloten we -chocolade liefhebbers dat we zijn- dat we daar absoluut naartoe moesten. Bij aankomst bleken het niet echt koekjes te zijn, maar eerder kleine rotsformaties. Grote brokken koek met daarin een overdaad aan stukjes chocolade. Heerlijk! Voor 4 dollar per koekje moet je natuurlijk ook geen kleine konijnenkeutels verkopen en krijg je er echt wel waar voor je geld. Een aanrader.

insert your content to be over the parallax image 
Maar zoals ik al zei zijn deze koekjes compleet anders. Platter, lichter van kleur en vooral meer chewy. Dat laatste kan je alleen maar in het Engels goed zeggen. Vertaal het en je krijgt ‘taai’ en dat klinkt nog niet half zo lekker. Chewy dus in het midden en krokant aan de buitenkant met een goede dosis chocoladestukjes everywhere.

Nu moet ik wel zeggen dat ik het recept een beetje heb aangepast. Persoonlijk hou ik niet zo van die chocoladedruppels die ze verkopen om mee te bakken en daarom verving ik ze door brokjes gewone chocolade; melk en puur. Deze smelten wel bij het bakken waardoor er minder sprake is van de chip in deze chocolate chip cookies.

Nu zien deze koekjes er misschien niet zo scrumptious uit, maar ik moet toegeven dat zijn ze wel. Diegene die er van proefden spraken in superlatieven en vroegen naar meer. Het teveel aan deeg dat ik in de vriezer had bewaard voor later werd daardoor sneller opgebakken dan gedacht.

chocolate chip cookies


chocolate (chip) cookies

(+/- 24 koekjes)

 • 190 gram gewone bloem
 • 160 gram bloem voor brood (ik gebruikte volkorenbloem)
 • 1 theelepel natriumbicarbonaat
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel zout
 • 230 gram ongezouten boter
 • 100 gram witte suiker
 • 250 gram kinnekessuiker
 • 2 theelepels vanille-extract
 • 2 grote eieren + 1 eidooier
 • 340 gram (gemengde) chocolade
 • Meng de bloem, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout door elkaar.
 • Mix in een andere kom de suiker en boter door elkaar. Doe dit ongeveer 2 minuten.
 • Voeg één voor één de eieren en de dooier toe en zorg ervoor dat elk ei goed in het deeg wordt opgenomen.
 • Voeg ook het vanille-extract, vervolgens de bloemmengeling en uiteindelijk de chocoladestukjes toe.
 • Pak het deeg in vershoudfolie in en bewaar voor minstens 24 uur in de koelkast.

 

 • Laat het deeg een beetje op kamertemperatuur komen.
 • Verwarm de oven voor op 180°
 • Rol van 2 à 3 eetlepels deeg 1 bolletje en plaats op een bakplaat met bakpapier. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes deeg.
 • Bak 12-15 minuten of tot ze goudbruin zijn.  Laat de koekjes nadien 2 minuten afkoelen vooraleer ze van de bakplaat te nemen en ze op een rekje verder te laten afkoelen.

Origineel recept: Handle the heat

3 Responses
 • Eva
  november 18, 2017

  Die zien er alweer heerlijk uit, dankzij de prachtfoto’s natuurlijk want proeven deed ik nog niet. (Geen hint bedoeld. Duh.)
  En ik kijk al uit naar het filmpje!

 • ann
  november 19, 2017

  Ik ben nog niet bekomen van uw schone reistassen… een koekje en nog eens bekijken zou smaken, die probeer ik zeker eens uit!!

 • withlovebyeva
  november 21, 2017

  Jij hebt toch echt een uitzonderlijk talent voor flatlays!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.