Brusselse wafels: recept

Sinds een aantal jaren bak ik op 1 november Brusselse Wafels. Het is te zeggen dan probeer ik Brusselse Wafels te bakken, want het bleek niet zo eenvoudig te zijn om het juiste recept te vinden. Ofwel waren de wafels niet luchtig genoeg, ofwel had ik niet het juiste wafelijzer of was het een combinatie van de twee. En soms waren ze gewoon ronduit slecht. Na lang proberen en veel mislukkingen ben ik er uiteindelijk toch in geslaagd om het perfecte recept te vinden en dat deel ik graag met jullie.

Het is echt geen moeilijk recept*, als je cake kan bakken dan lukt dit zeker ook, je moet alleen rekening houden met een aantal dingen.

  • Zorg ervoor dat je een degelijk wafelijzer hebt voor Brusselse Wafels te bakken. Dit wil zeggen, eentje met van die grote, diepe gaten en dat je ook kan omkeren. Ik gebruik de voorloper van dit wafelijzer en ben daar heel tevreden over.
  • Laat het deeg goed rijzen. Dit kan gewoon in een kom met een handdoek er over, maar zet deze wel op een warme en tochtvrije plaats. Ik zet ze in een hoekje van de keuken onder de verwarming.
  • De wafels moeten lang genoeg bakken. Denk 4 à 5 minuten, afhankelijk van je wafelijzer.

 

wafels makenwafels makenbrusselse wafels recept


Brusselse Wafels

+/- 20 wafels

  • 4 eieren
  • 500 gram bloem
  • 0,5 liter melk
  • 0,5 liter bruisend water
  • 40 gram verse gist
  • 200 gram boter (gesmolten)
  • een snuifje zout
  • een scheutje olie
  • verse slagroom + suiker
  • Klop de eieren los.
  • Voeg geleidelijk de bloem, de melk, het bruisend water, de olie, het zout en de boter toe.
  • Mix tot een glad beslag.
  • Voeg de in lauw water (ong. 2 el) opgeloste gist toe.
  • Mix nog enkele seconden.
  • Laat minstens 2 uur rijzen op een tochtvrije plaats.
  • Laat het wafelijzer heel heet worden.
  • Giet genoeg beslag in het ijzer, sluit zo snel mogelijk en draai meteen om!
  • Laat 4 à 5 minuten bakken.
  • Serveer met bloemsuiker en vers geklopte slagroom.

wafel met slagroom

 

*Waar ik dit recept heb gevonden, weet ik niet meer, anders link ik er met veel plezier naar.

10 Reacties
  • eva maria
    november 16, 2016

    Water in mijn mond!

  • Petra
    november 16, 2016

    Ik ga dit pinnen ook al heb ik een dure eed gezworen NOOIT meer wafels te bakken. Het zal aan mijn wafelijzer liggen (always blame the material), maar het wordt altijd een grote desillusie. Hoewel ik al regelmatig gezegd heb het apparaat weg te zullen gooien, overleeft hij nog steeds ergens in de krochten van mijn kelderkast. Als ik nog eens zwicht voor de vraag “zullen we anders wafels bakken”, dan zal ik aan dit recept denken. En aan de foto’s. En aan het feit dat mijn wafels er nog nooit zo uit hebben gezien (#jaloers?)

  • withlovebyeva
    november 16, 2016

    Oh nee. Ik zit in de les en heb nu ineens KEIharde goesting in wafels. Echt keihard. Nu kan ik niet meer opletten 🙂

    • Annelies
      november 16, 2016

      Tijdens de les blogs lezen! Ik denk dat het dan niet door de wafels komt, dat je niet meer kan opletten! 😉

  • Liesellove
    november 19, 2016

    oh zeg die zien er heerlijk uit…

  • Melissa
    februari 8, 2017

    Wat voor olie moet ik gebruiken ? Zoek al lang een goed recept en deze zien er super uit

    • Annelies
      februari 8, 2017

      Ik gebruikte gewone arachideolie. 🙂

      • Melissa
        februari 8, 2017

        Oke super en de boter solo pattiserie hier goed voor ga het zeker eens uitproberen 👍🏻

  • Inge
    maart 17, 2017

    Is dat zelfrijzende bloem, of gewone bloem? Gr inge

    • Annelies
      maart 18, 2017

      Het is gewone bloem. De gist in het recept zorgt voor het rijzen van het deeg en de luchtigheid van de wafels.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *