BERNINA 215 SIMPLY RED: EEN REVIEW

Vorig jaar won ik met een wedstrijd van Bernina een nieuwe naaimachine: een Bernina 215 Simply Red geschonken door Van Rooy in Lier. Ik was uiteraard super blij en verrast met deze prachtige prijs en zag het als een mooie aanvulling voor mijn Pfaff. Het leek me handig voor wanneer ik iets met twee kleuren garen moet naaien en zo hoef ik niet elke keer van spoel en bobijn te wisselen. Of gewoon als reservemachine voor wanneer mijn Pfaff, het werkpaard, in duigen zou vallen.

Deze Bernina is namelijk een instapmodel dus ik ging er vanuit dat het voor het naaien van tassen niet echt geschikt zou zijn en zo bleef de machine op een paar keer stikken na, meestal onaangeroerd. Tot deze zomer.

Deze zomer ging ik aan de slag met de Bernina (eerlijk is eerlijk: de Pfaff stond in de living en ik was te lui om die naar de zolder te brengen) en ik moet zeggen, ik was aangenaam verrast. Meer zelfs, ik ben helemaal gewonnen voor de rood-witte machine. Ik naaide er heel deze tas mee en dat ging zonder problemen en zonder een steek over te slaan. Hoog tijd voor een kleine review dus!

 Bernina b215 collage
De Bernina 215 is een elektronische machine met zo’n fancy LCD-schermpje. Geen wieltjes om aan te draaien, maar alles wordt geregeld via knopjes en elke verandering die je aanbrengt verschijnt op het scherm. Heel erg handig wanneer je vaak van steeklengte of -breedte moet wisselen en je steeds exact dezelfde instelling terug wilt. Het is wel net iets trager dan een een simpele draai aan de knop.
Wanneer je van steek wisselt verschijnt op het display ook meteen welke naaivoet hiervoor geschikt is en de bijhorende steekinstellingen. Dat bespaart meteen een raadpleging van de handleiding.

Om achteruit te stikken is er een duidelijke, grote rode toets. Druk je die twee keer in, dan blijft de naaimachine in achteruit-stand staan en heb je je beide handen vrij. Een feature dat ik nog niet kende, maar ondertussen al wel zijn dienst bewezen heeft.


“De Zwitsers weten wat kwaliteit is en deze machine heeft een finesse waar het de Duitsers aan ontbreekt.”


Een ander voordeel ten opzichte van de Pfaff is de keuze in naaldstop. Door een simpele druk op een knop kan je kiezen of de naald onder of boven staat wanneer je stopt met naaien. Vooral voor het naaien van hoeken of lange stukken, zoals riemen bijvoorbeeld, is dat een gerief!

Nog een verschil is de halfautomatische draadinrijger. Nu heb ik die zelf nog niet veel gebruikt, maar ik kan aannemen dat dat voor een heleboel mensen een pluspunt is.

bernina-b215-spoel
 Zoals alle machines van Bernina heeft ook deze een smalle basis wat niet altijd prettig is om op te werken, vind ik. Gelukkig zit er een aanschuiftafel bij en zo krijg je toch een groot werkvlak. Het vastschuiven en -klikken van de tafel zou wel iets vlotter mogen gaan.

De aanschuiftafel is van vrij stevig plastiek gemaakt en heeft een doorzichtige uitsparing zodat je een duidelijk zicht krijgt op het spoeltje. Dit zit verticaal en dat heb ik nooit gemakkelijk gevonden. Het is voor mij elke keer weer een gepruts om dit er van de eerste keer fatsoenlijk in te krijgen. De spoelen op zich zijn van metaal en best groot, er gaat heel wat garen op!

Spoelen opwinden is bij de Bernina kinderspel. Je hoeft geen instellingen te veranderen en het opwinden stopt automatisch wanneer het spoeltje vol is. Er zit ook een extra bobijnhouder vast aan de machine.

bernina gif
En dat is maar goed ook, dat die vast zit, want deze naaimachine heeft geen opbergvakje. Niet zo praktisch voor een vergeetkop als ik. Wel krijg je er een opbergetui bij met daarin verschillende naaivoeten (een terugtransportvoet, een overlockvoet, een knoopsgatvoet, een ritsvoet en een blindzoomvoet), spoeltjes, een tornmesje, olie, naalden, een borsteltje, schroevendraaier en spoelschijven. 

Verder is er ook een beschermhoes en uiteraard een pedaal bijgeleverd. Die laatste heeft trouwens een handige haspel onderaan voor het snoer. Wel niet vergeten dat die daar zit; zo heb ik zeker eens een half uur gezocht en gezucht op zoek naar dat verdomde snoer. 

Andere pluspunten zijn de vrij stille motor, het heldere LED-lampje en drie scherpe draadafsnijders. Ben je nog niet zo ervaren of moet je een secuur werkje naaien, dan kan je de naaisnelheid halveren. Ik heb wel de indruk ,maar dat kan gewoon een gevoel zijn, dat ze op volle snelheid niet zo heel snel naait.

bernina-b215-pedaal

Natuurlijk kan je met deze Bernina een hele resem steken naaien. Buiten de rechte, de zig-zag- en de knoopsgatsteek gebruik ik (zoals vele andere denk ik) al die steken niet, maar een kleine test later kan ik toch meedelen dat ook die hun werk naar behoren doen. Vooral het stopprogramma is een ontdekking (Dit is om gaten te stoppen en de machine onthoudt hoelang de eerste rij steken is en gaat dan automatisch heen en weer. Marvelous!)

bernina-b215-steken

Ik ben en blijf een trouwe fan van mijn Pfaff, voornamelijk omdat het zo’n degelijke en robuuste naaimachine is (met ingebouwd boventransport!) die waarschijnlijk een leven lang zal meegaan. Toch heb ik ondertussen ook Bernina in mijn hart gesloten (kan je dat zeggen over een naaimachine?). De Zwitsers weten wat kwaliteit is en deze machine heeft een finesse waar het de Duitsers aan ontbreekt.

Conclusie: zoek je een eenvoudige maar zéér degelijke naaimachine die makkelijk te bedienen is en ben je niet van plan om telkens zware of meerdere lagen stof te naaien, dan kan dit best wel eens de ideale naaimachine zijn voor jou. Ik ben fan!

 bernina-b215-collage

Voor alle duidelijkheid: Deze naaimachine heb ik gewonnen met een naaiwedstrijd van Bernina. Ik heb deze NIET gekregen omdat ik blog en ook niet om een review over te schrijven.


5 Responses
 • Wapiti
  oktober 12, 2016

  Fijn dat je zo’n goede machine als extra hulp hebt. Die Bernina ziet er ook heel vrolijk uit. Dat is mooi meegenomen!
  Nu moet ik toch opmerken dat de voordelen die je opsomt (naaldstop, display met aanwijzingen voor het voetje, spoel opwinden, …) ook op mijn Pfaff zitten. Voor mij betekent het dat ik destijds een goede keuze gemaakt heb!

  • Annelies
   oktober 12, 2016

   Ik weet dat veel andere naaimachines ook al die opties hebben, maar aangezien ik normaal met een zeer basic en robuuste Pfaff naai zijn dat dingen die me opvallen en kunnen plezieren. En zeker voor een instapmodel vind ik al die features niet altijd vanzelfsprekend.

 • Eef Theys Eulala c'est chic
  oktober 13, 2016

  Ik heb zelf ook een Bernina 350 en 3 bernina’s 215 voor mijn cursisten. Ik ben helemaal fan van deze machines. Voor mezelf maak ik zelfs geen onderscheid tussen de verschillende types. Ik kruip gewoon achter diegene met het juiste kleur garen. De 215 is trouwens ook een echt werkpaardje. Erg krachtig. Enkel als het gaat om knoopsgaten verkies ik mijn 350. Die zijn volledig automatisch en kan je opslaan in je geheugen zodat hij alle knoopsgaten zelf even groot maakt. Handig bij een hemdje. Knoopsgaten maken op een 215 lukt ook makkelijk, maar verloopt half automatisch.
  Wanneer je investeert in een duurdere machine denk ik dat je bij de meeste merken wel goed zit. Meestal ben je fan van diegene die je zelf hebt… zo is het toch?! Vanaf nu ben jij dus fan van Pfaff en Bernina! Heel mooie blog! Groetjes, Eef

 • Sarah
  oktober 13, 2016

  Ik ben ook helemaal verliefd op mijn Bernina B350, echt een geweldig ding!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.