Awesome Oslo

Tricot angst. Ik weet niet of het een echte klinische aandoening is, maar ik had er in ieder geval serieus last van. Honderden toffe tricot-maaksels zag ik de afgelopen jaren passeren in blog- en Instagramland, maar zelden of nooit kon ik me ertoe aanzetten om er echt werk van te maken. Veel verder dan een onderbroekje of een sweater kwam ik niet en bleef de gedachte van ‘tricot is moeilijk’ hardnekkig in mijn hoofd vastzitten. Tot ik op een avond in december (aangemoedigd door Eva en Nancy) aan het werk werd gezet met de overlock en jawel, tricot.

 Die bewuste avond kreeg ik dus een privé initiatie en maakte ik de all weather sweater in een  mooie french terry van SYAS. Mijn snit en naadjuffen gaven me de nodige tips & tricks en wonder boven wonder stikte ik zelf een sweater in mekaar. Voor de meeste hier waarschijnlijk niets bijzonder, voor mij een mijlpaal want voor de eerste keer had ik niet het gevoel dat dit hele tricotgedoe eigenlijk moeilijk was. Het was zelfs leuk!   

via GIPHYAl snel had ik de smaak te pakken en plande al meteen een tweede overlockproject. En niet zomaar eentje, maar een heus kerstcadeautje: een sweater voor de BFF met een gepersonaliseerde opdruk.

Voor de stof ging ik langs bij Madeline de Stoffenmadam en An gaf me daar het nodige advies (blijkbaar is niet elke sweaterstof french terry?!). Ik koos voor een prachtige turquoise stof die heel mooi past bij het donkere vel van de BFF maar geen boordstof want tussen het enorme aanbod zat net niet die exacte kleur. Het patroon is de Awesome Oslo uit Urban Style.

Als een echte pro waste ik de stof vooraf en stak ze maar meteen ook in de droogkast. Ze kwam daar perfect uit, alleen zat er een dunne, lichte streep op de stof die er niet uitging, waarschijnlijk van te plooien of op het schab te liggen. Nu weet ik dat wanneer ik daarmee terug naar de winkel ga, dat ze daar geen probleem van maken, maar ik was veel te lui om dat te doen. Omdat de streep op de mouwen stond draaide ik de stof binnenstebuiten en doordat het raglanmouwen zijn, gaf dat een mooi contrast en het probleem was opgelost.

Verder maakte ik ook duimgaten aan de mouwen (want de BFF heeft het altijd koud) en als finishing touch wilde ik er nog graag een persoonlijke toets aan geven.

Omdat de BFF een boon heeft voor het fijne heerschap dat James McAvoy  heet, koos ik voor ‘Team McAvoy’ als opdruk. In eerste instantie had ik dit graag in flockfolie erop gezet, maar door een gebrek aan een cameo moest ik hiervoor ten rade gaan bij Eva. Zij was meteen bereid om mij te helpen, maar door de drukke feestdagen, gecombineerd met het werk, zag ik geen mogelijkheid om dat in de praktijk te brengen en tot bij haar te geraken.

Dan maar plan B: borduren.

Ik printte de woorden in een handgeschreven lettertype en zette ze dan over op de sweater. Waarschijnlijk niet op de meest conventionele manier maar ik vond niet meteen een andere. Ik maakte prikgaatjes op de letters in het papier en stipte deze over met een verdwijnstift op de stof. Vervolgens vervolledigde ik de woorden en zo had ik een perfect sjabloon voor mijn borduurwerk.

Met DMC garen in een ton-sur-ton kleur borduurde ik met de whipped backstitch de letters en ik moet zeggen, ik ben erg tevreden met het resultaat: niet te opvallend, maar wel aanwezig.

Gisteren werd het cadeautje overhandigd en de BFF was er erg blij mee. Ook James zag dat het goed was.

via GIPHY

8 Responses
 • Katrien Van Campenhout
  januari 6, 2019

  Super hoor 👍

 • withlovebyeva
  januari 6, 2019

  Ik vind het geniaal, dat borduursel! En ongelooflijk hoe zo’n talent in alles (foto’s. tassen. lepels. leer. alles.) angst heeft voor tricot. Blij dat ik jou toch eens in iéts kan overtreffen 😉 Al duurt dat vast niet lang meer!

 • eva
  januari 6, 2019

  De max! Dat hebt ge keigoed gedaan, echt! Alleen zat ik te wachten op de cameo-opdracht 😉 En toch: het moet gezegd dat ik het borduursel echt super vind, véél stijlvoller zo. Topwerk!

 • An
  januari 6, 2019

  Zo schoon geworden! En meteen met duimgaten, ik denk dat dat officieel bewijst dat de tricotangst over is. Ik ben het eens met Eva: mooi subtiel op deze manier.

 • Delphine
  januari 7, 2019

  wauw leuke sweaters, volgens mij ben je nu vertrokken want sweaters dat gaat vrij snel dus ik zie al een hele kast voor mij 😉

 • Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  januari 7, 2019

  Wat een mooie sweater. Het detail is subtiel en daardoor heel mooi.
  Knap werk!
  Tricot is zo leuk om mee te werken. Hopelijk van je angst af nu?
  Groet, Ilse

 • hanne
  januari 7, 2019

  Hoera voor het overwinnen van je tricot-angst! En nog eens hoera voor de trui. Subliem hoe je die tekst aanbracht. Een pareltje!

 • Davina
  januari 7, 2019

  Dat is kei mooi met dat geborduurd erop! Love it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.